Τα μυστικά της μαμάς σου για την κουζίνα
Καλώς ή κακώς, σαν το φαΐ της μάνας μας δεν έχει. Είναι μοναδικό. Είναι σπιτικό. Είναι αυτό που λέμε οικείο. Και επειδή η οικειότητα στην μαγειρική είναι θέμα παραδόσεων, αφήστε στην άκρη όλες τις γκουρμέ συμβουλές μαγειρικής αλλά και καλής… οικιακής οικονομίας που σας έχει φέρει το ίντερνετ την τελευταία δεκαετία (για αβοκάντο, ας πούμε, σήμερα δεν θα μιλήσουμε), και στραφείτε σε λίγη καλή, μητροπαράδοτη σοφία, ευγενική χορηγία των πολύ καλών μας φιλενάδων στο mama365…
1. Όχι προζύμι μαζί με μαγιά
Το προζύμι όπου και να το βάλετε θα δώσει πιο ωραία γεύση από ότι η μαγιά. Το καλό πράγμα όμως αργεί να γίνει… θα πρέπει να του δώσετε χρόνο και όχι να το αναμείξετε με μαγιά για να φουσκώσει γρηγορότερα. Η μαγιά θα «χαλάσει» το προζύμι της επόμενης φουρνιάς και δεν θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δεύτερη φορά. Έτσι, αν θέλετε να τα συνδυάσετε για γρήγορα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε όλο το υλικό σας, αλλιώς θα το πετάξετε.
2. Για να μην «κάτσει» το κέικ
Το κέικ για να είναι λαχταριστό, πρέπει να είναι και αφράτο. Ένα μικρό αλλά συνηθισμένο λάθος μπορεί να το καταστρέψει: δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου στην αρχή του ψησίματος, αλλά και μέχρι να σταθεροποιηθεί το μίγμα του κέικ, γιατί αλλιώς θα «κάτσει».
3. Το σωστό α λα κρεμ
Στα φαγητά με κρέμα γάλακτος τσιγαρίζουμε με βούτυρο και όχι με λάδι για να ομογενοποιηθεί σωστά η κρέμα και να πετύχουμε ένα γευστικό και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
4. Βάλτε λίγο αλάτι… στο γλυκό σας
Μια πρέζα αλάτι θα κάνει τη διαφορά. Δεν έχει σημασία το είδος του γλυκού, το κόλπο πιάνει σε όλα (ναι και στα σοκολατένια). Με αυτή τη μικρή προσθήκη θα αναδειχθεί η γλυκιά γεύση και μαζί της θα φέρει ισορροπία στον ουρανίσκο μας και ευτυχία στην καρδιά μας!
5. Πώς το ξύνουν το πορτοκάλι;
Το ξύσμα από πορτοκάλι/ λεμόνι πρέπει να προέρχεται από την εξωτερική επιφάνεια του εσπεριδοειδούς. Προσπαθήστε να μη ξύσετε σε βάθος γιατί το άσπρο μέρος της φλούδας είναι πικρό.
6. Ρίξτε λίγο νερό στην κατσαρόλα σας
Όταν θέλουμε να προσθέσουμε νερό σε φαγητό που βράζει, προσέχουμε πάντα το νερό να είναι ζεστό και δεν το ρίχνουμε όλο μαζί, αλλά σε δόσεις. Έτσι διασφαλίζουμε ότι θα ρίξουμε τη σωστή ποσότητα νερού και δε θα σταματήσουμε τη διαδικασία του βρασμού στη μέση με κίνδυνο να κόψει η σάλτσα ή να σκληρύνει το κρέας και τα όσπρια.
7. Όταν το κρέας είναι πολύ σκληρό για να βράσει
Θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχει λύση όταν το κρέας δεν βράζει (επειδή είναι σκληρό) και δεν χρειάζεται να περιμένουμε με τις ώρες να μαλακώσει. Αρκεί να ρίξουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και θα γλυτώσουμε πολύ χρόνο.
8. Οι καλύτερες τηγανητές πατάτες
Για τις πιο τραγανές τηγανητές πατάτες αφήστε τις μισή ώρα μετά το κόψιμο με λίγο αλάτι πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Αφού στεγνώσουν ρίξτε τις σε καυτό λάδι μέχρι να αποκτήσουν σκούρο χρυσό χρώμα.
9. Έπεσε λίγο αλατάκι παραπάνω;
Στην περίπτωση που το φαγητό σας έγινε πιο αλμυρό από όσο πρέπει μη βιαστείτε να το πετάξετε. Μπορείτε να ισορροπήσετε τη γεύση προσθέτοντας μια πατάτα, μια φέτα ψωμί ή ένα κύβο ζάχαρης.
(Αν σας πέσει παραπανίσιο πιπέρι δοκιμάστε να ρίξετε λίγο ελαιόλαδο, βούτυρο ή όποια άλλη λιπαρή ουσία χρησιμοποιείτε.)
10. Σκόρδο/κρεμμύδι
Συνήθως τα βάζουμε μαζί και τα τσιγαρίζουμε. Το σκόρδο όμως είναι πιο ευαίσθητο από το κρεμμύδι και αν τα αφήσουμε ίδια ώρα στη φωτιά, το σκόρδο θα καεί με αποτέλεσμα να πικρίσει. Περιμένετε λίγη ώρα να μαραθεί το κρεμμυδάκι και προσθέστε το σκόρδο μετά.
Source link
Από την σελίδα in2life.gr
Post a Comment