Header Ads

Οι σεξουαλικές μειονότητες, το στρες και η σεξουαλική λειτουργία











Οι σεξουαλικές μειονότητες, το στρες και η σεξουαλική λειτουργία



Ο χρόνιος στιγματισμός των μη ετεροφυλόφιλων ατόμων συνιστά σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα για τα άτομα αυτά. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε εάν το στρες της σεξουαλικής μειονότητας, όπως αυτό βιώνεται από άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, είναι υψηλό καθώς κι εάν επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία.


Στη μελέτη συμμετείχαν 678 άνδρες οι οποίοι ήταν όλοι cisgender, δηλαδή συμφωνούσαν με το φύλο που τους είχε αποδοθεί κατά τη γέννηση, και οι οποίοι είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 16 έως 29 με μέση ηλικία τα 23 έτη. Τα ¾ περίπου αυτοπροσδιορίζονταν ως ομοφυλόφιλοι και το 81% ήταν αρνητικοί ως προς τον ιό HIV. Επίσης το 82% ήταν σεξουαλικά ενεργοί κατά τη διάρκεια των προηγουμένων 6 μηνών,  εκ των οποίων περίπου οι μισοί είχαν τουλάχιστον έναν σταθερό σύντροφο και πάνω από τους μισούς είχαν τουλάχιστον έναν ευκαιριακό.


Όλοι οι άνδρες συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων που αξιολογούσαν τη σεξουαλική τους λειτουργία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 30 ημερών. Πιο συγκεκριμένα γίνονταν εκτιμήσεις του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, της στυτικής λειτουργίας, της ικανοποίησης από τον οργασμό, της συνολικής ικανοποίησης από τη σεξουαλική τους ζωή και του αισθήματος δυσφορίας στην περιοχή του πρωκτού. Απάντησαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με το στρες της σεξουαλικής μειονότητας, το βαθμό εσωτερίκευσης του στιγματισμού, εάν δηλαδή θα επιθυμούσαν να ήταν ετεροφυλόφιλοι, τη θυματοποίηση των μη ετεροφυλόφιλων ατόμων, τη συχνότητα αντιμετώπισης ήπια εχθρικών συμπεριφορών, καθώς την άνεση σχετικά  με το να γνωρίζουν οι γείτονες τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.


Σύμφωνα με τα ευρήματα το μέσο επίπεδο του στρες της σεξουαλικής μειονότητας ήταν χαμηλό. Επίσης κατά μέσο ορό οι συμμετέχοντες δεν ένιωθαν να έχουν εσωτερικεύσει τον στιγματισμό, ούτε είχαν βιώσει θυματοποίηση. Παράλληλα αντιμετώπισαν ήπια εχθρικές συμπεριφορές πολύ λίγες φορές κι ένιωθαν άνετα στη γειτονιά τους. Οι εκτιμήσεις της σεξουαλικής λειτουργίας ήταν επίσης θετικές, ωστόσο  το 14% ανέφερε πρόβλημα με τη στύση και το 7% με την ικανοποίηση από τον οργασμό. Επίσης το 20% ανέφερε χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τις πρόσφατες σεξουαλικές τους εμπειρίες και το 9% προβλήματα κατά το παθητικό πρωκτικό σεξ.


Η αρχική υπόθεση των ερευνητών ήταν ότι το στρες της σεξουαλικής μειονότητας θα επηρέαζε το σεξουαλικό ενδιαφέρον και τη στυτική λειτουργία,  η οποία όμως εν τελεί δεν επιβεβαιώθηκε. Επίσης η φυλή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός το εάν ήταν ή όχι οροθετικοί καθώς και τα χαρακτηριστικά των συντρόφων δε βρέθηκε να επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία.


Ο εσωτερικευμένος στιγματισμός βρέθηκε να έχει αρνητική συσχέτιση με τη συνολική σεξουαλική ικανοποίηση και η αποδοχή από τους γείτονες  συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τον οργασμό. Τέλος οι πρόσφατες σοβαρές σχέσεις με σύντροφο βρέθηκαν θετικά σχετιζόμενες με το σεξουαλικό ενδιαφέρον και τη συνολική ικανοποίηση.


Οι συγγραφείς συνέστησαν περαιτέρω έρευνα παράλληλα με παρεμβάσεις και πολίτικες για την αντιμετώπιση του στιγματισμού που επιβαρύνει τα μέλη των σεξουαλικών μειονοτήτων.


Πηγή: andrologia.gr








Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Μαΐου 2019, 05:46





Source link

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.