Μήπως κάνεις αυτό το ύπουλο λάθος στη σχέση σου;
Στις σχέσεις θα τσακωθείς, και λογικά θα έρθεις σε αντιπαράθεση αρκετές φορές. Άλλοτε θέλεις να το τραβήξεις, άλλοτε οι δυνάμεις σου σε εγκαταλείπουν και θέλεις απλώς να το λήξεις εκεί. Τι κάνεις τότε; Προσπαθείς να δώσεις ένα τέλος σε μία –πιθανόν- εκτεταμένη κι έντονη συζήτηση. Οι φράσεις/λέξεις – κλειδιά που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι «Πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας» ή «Είσαι λίγο υπερβολικός, ξεπέρασε το (δεν έγινε και τίποτα)».
Οι προθέσεις δεν είναι κακές, τείνουμε να καταφεύγουμε σε τέτοιες κουβέντες επειδή θέλουμε να ρίξουμε τους τόνους. Μπορεί το θέμα συζήτησης να είναι μικρής σημασίας, μπορεί να είναι και ένα από τα πιο κομβικά σημεία στη σχέσης. Το ζητούμενο είναι κοπάσει η καταιγίδα, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό δεν είναι λύση τελικά. Να γιατί:
Είναι υποτιμητικό
Ανάλογα τον τόνο που χρησιμοποιεί κανείς, αυτή η φράση μπορεί να ενοχλήσει το ταίρι του και μάλιστα να φανεί υποτιμητικό. Είναι ένας ευγενικός τρόπος για να πεις ότι δεν θέλεις να μιλήσεις γι’ αυτό γενικά. Το αποτέλεσμα τελικά δεν είναι το επιθυμητό· ο σύντροφος που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, πιθανόν τώρα να νιώθει «ριγμένος».
Μία εναλλακτική λύση σε μία τέτοια περίπτωση είναι το χαρτί του διαλείμματος. Αντί να πεις στον σύντροφό σου να το ξεπεράσει, ζήτα να κάνετε ένα διάλειμμα από αυτή τη συζήτηση. Έτσι θα σκεφτείτε κι οι δύο πιο καθαρά το θέμα και αυτά που προέκυψαν από τη συζήτηση. Η επόμενη συζήτηση θα γίνει σε ήρεμο πλαίσιο, με καθαρό μυαλό.
Δείχνεις ότι προσπαθείς να το αποφύγεις
Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο αρκετές από αυτές τις φορές που έχεις την ανάγκη να πεις στον σύντροφό σου ότι είναι υπερβολικός και καλύτερα είναι να το προχωρήσετε ότι ίσως κρύβεται ένα πιο σοβαρό θέμα από πίσω; Δηλαδή, ας είμαστε ειλικρινείς, ένας τσακωμός για το πού θα βγείτε το Σάββατο το βράδυ, ούτε κρατάει πολύ, ούτε σε κάνει να νιώθεις την ανάγκη να δραπετεύσεις.
Προσπάθησε να δεις αυτές τις αντιπαραθέσεις σαν ευκαιρία να συζητήσεις αυτά που αξίζουν. Αντί να αποφεύγεις τη συζήτηση με ένα «ξεπέρασε το», ρώτα για ποιον λόγο πιστεύει ότι τσακώνεστε τη δεδομένη στιγμή. Μπορεί όντως ο τσακωμός να αφορά κάτι σχετικά ρηχό, αλλά μπορεί η αιτία να πηγάζει από πιο βαθιά.
Τέτοιου τύπου φράσεις είναι αρκετά γενικές και ασαφείς
Όταν εκμυστηρεύεσαι κάπου ότι έχεις άγχος ή στεναχώρια, όλο και κάποιος θα σου απαντήσει «Μην αγχώνεσαι» ή «Μη στεναχωριέσαι», κάτι που δεν μπορεί να συμβεί έτσι απλά, δεν υπάρχει ένα κουμπί που πατάς και αλλάζουν τα συναισθήματά σου.
Η φράση «Ξεπέρασέ το» ή «Ας το αφήσουμε πίσω μας» είναι αρκετά κοντά. Αν δεν είσαι εσύ αυτός που έχει εκφράσει το παράπονό του, γίνεσαι ο ίδιος τύπος με αυτόν που λέει «μη στεναχωριέσαι». Ο σύντροφός σου δεν μπορεί έτσι απλά να αφήσει ένα παράπονο του πίσω.
Την λύση στο πρόβλημα (καλώς ή κακώς) την ξέρει το άτομο που έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Τι χρειάζεται για να αποβάλει το άγχος και την απογοήτευση που του έχουν προκληθεί από τον σύντροφό του; Ας πούμε ότι ένα ζευγάρι τσακώνεται επειδή το Σάββατο βράδυ ο σύντροφος γύρισε αργά σπίτι. Εκεί η σύντροφος πρέπει να αναλογιστεί τι είναι αυτό που θα την απέτρεπε από το να στεναχωρηθεί. Θα ήθελε να την έχει ενημερώσει; Θα ήθελε να της έχει πει να πάνε μαζί; Όποια κι αν είναι η λύση, από εδώ και στο εξής μπορεί να εφαρμόζεται.
Source link
Από την σελίδα in2life.gr
Post a Comment