Header Ads

Καλοκαιρινές μονοήμερες για βόλτες και ουζάκια


του Νικόλα Γεωργιακώδη



Στη Χαλκίδα και τη Νέα Αρτάκη, στην «μυστήρια» Ελευσίνα, στην πάντα δίπλα μας Αίγινα και αλλού οι πιο ωραίες εκδρομές του καλοκαιριού απέχουν λίγες ανάσες και προσφέρουν απλόχερα βόλτες, μεζέδες και ουζάκια.


(Δεν) θα μείνουμε στην Ψάθα



Life




Είναι μια από τις κλασικότερες μονοήμερες για μπάνιο και τσιμπολόγημα πάνω στη θάλασσα. Η παραλία της Ψάθας απέχει περί τα 66 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και είναι ωραιότατη με ψιλό βοτσαλάκι και καθαρά νερά, οργανωμένη σε ένα μέρος της, «ελεύθερη» σε άλλο. Αν σας ψήσει το σκηνικό, μπορείτε κάλλιστα και να διανυκτερεύσετε εδώ, με μια σκηνή και μπόλικες δόσεις αντικουνουπικού. Και στις δύο περιπτώσεις μείνετε μέχρι τη δύση του ήλιου για να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.



Ψάθα_Psatha




Για ουζάκια και λοιπά: Θα πιάσετε τραπεζάκι στο Cavo d’oro στο τέρμα της παραλίας για ωραιότατο καλαμάρι ψητό, φρέσκα θαλασσινά, μακαρονάδα θαλασσινών χορταστικότατη, χταποδάκι ξυδάτο, γαρίδες σαγανάκι και άλλα τέτοια ωραία σε καλές τιμές (περί τα 25€/ άτομο με ούζο) ή στον Άγγελο, επίσης πάνω στο κύμα, για φρεσκότατα θαλασσινά, τέλεια γαριδομακαρονάδα και αχτύπητο μυδοπίλαφο σε τραπεζάκια που σχεδόν ακουμπούν το κύμα (υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο).


Στην Ελευσίνα περνάμε φίνα



Elefsina




Μια ωρίτσα μακριά από την πόρτα του σπιτιού μας η Ελευσίνα ιντριγκάρει ιστοριοδίφες και μη τόσο με τον αρχαιολογικό της χώρο, όσο και με την ωραία παραλιακή της περαντζάδα που ενδείκνυται για βολτίτσες. Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί 8.00-15.00 καθημερινά εκτός Δευτέρας, και το εισιτήριο κοστίζει 3€, ενώ τα highlights του είναι η Ιερά Αυλή, το Πλουτώνειο, και τα προπύλαια τα οποία μοιάζουν πολύ με εκείνα της Ακρόπολης.



Mediterranean Sky


Για ουζάκια και λοιπά: Παρεΐστικο και χαλαρό τσιπουράδικο απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, το Ρακούν απλώνει τραπεζάκια στον πεζόδρομο και τα φορτώνει με τσίπουρο, ρακί, ούζο ή κρασί από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα και με εκλεκτούς μεζέδες, από πιτάκια και κρεατικά μέχρι θαλασσινούς μεζέδες (15€ κατ’ άτομο για ένα πλούσιο τσιμπολόγημα μετά ούζου/τσίπουρου). Ο Διαμαντής από την άλλη, είναι μια oldschool ψαροταβέρνα, ό,τι πρέπει για φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά πλάι στη θάλασσα. (25€ κατ’ άτομο με ουζάκι).


Διαβάστε επίσης: Μια σούπερ μονοήμερη στην Ελευσίνα


Η εποχή της Χαλκίδας



xalkida sunset


Είναι σίγουρα (και) το καλοκαίρι, αν και την άνοιξη της δίνουμε και καταλαβαίνει στις εκδρομές. Μια ωρίτσα μακριά, η Χαλκίδα είναι από τις αγαπημένες μονοήμερες των Αθηναίων αφού προσφέρει λίγο απ’ όλα: και βουτιές σε καθαρά νερά, και ωραίες βόλτες στο Κάστρο της ή την παραλιακή περαντζάδα και σούπερ ντούπερ θαλασσινό τσιμπολόγημα σε εξαιρετικά ταβερνάκια εντός και εκτός των συνόρων της.



Nea Artaki


Για ουζάκια και λοιπά: Το Μπες και Πιες, ένα από τα πιο νόστιμα ουζερί/τσιπουράδικα της πόλης σερβίρει ολόφρεσκο ψαράκι και λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες, από καπνιστό κολιό και γαρίδες σαγανάκι με λευκό κρασί, μέχρι γυαλιστερές και πετροσωλήνες και άλλα καλούδια της θάλασσας (15€ το άτομο με ουζάκι), ενώ το Απάνεμο βγάζει λαχταριστά μεζεδάκια θάλασσας όπως σαρδέλα ψητή φιλέτο, τσίρος στη σχάρα,  γυαλιστερές και  πετροσωλήνες πλάι στο κύμα (15-20€/ άτομο με ουζάκι για τσιμπολόγημα). Λίγο έξω από τη Χαλκίδα, η Νέα Αρτάκη φημίζεται για τις ψαροταβέρνες της: Αγαπημένη επιλογή ο Τέσκος, ακριβώς πάνω στο λιμανάκι, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει ουζομεζέδες και φρέσκο ψάρι σε χορταστικότατες ποσότητες: γαύρος τηγανιτός, ψητή σαρδέλα, πετροσωλήνες σαγανάκι, γαρίδες πανέ και άλλα τέτοια ωραία (20€/ άτομο με ούζο).


Βάλαμε και φυστικάκι Αιγίνης!



Aigina Island, Greece


Νησάκι ό,τι πρέπει για μονοήμερη, η Αίγινα επιφυλάσσει αρκετό sightseeing (βλ. Ναός της Αφαίας), όμορφες βόλτες στο λιμάνι αλλά και ποδηλατάδες μέχρι το γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας, απ’ όπου θα χαζέψετε το ηλιοβασίλεμα πλάι στις ψαρόβαρκες. Εναλλακτικά στην Παληαχώρα οι πάγκοι για πικ νικ προσφέρονται για… αυτό, ενώ τα βυζαντινά εκκλησάκια παρουσιάζουν έντονο ιστορικό ενδιαφέρον.



Aigina Island, Greece


Για ουζάκια και λοιπά: Στην παραλιακή περαντζάδα του λιμανιού, ο ιστορικός Σκοτάδης εξειδικεύεται εδώ και δεκαετίες στους θαλασσινούς μεζέδες και το φρέσκο ψάρι. Πιάστε τραπεζάκι έμπροσθεν και παραγγείλτε γαύρο ή κολλιό μαρινάτο, ψαροσουβλάκι, κριθαρότο καραβίδας, ταραμοσαλάτα, σαρδέλες φούρνου και χταποδάκι τουρσί (20-25€/άτομο). Στην Πέρδικα, το Δέκα ενδείκνυται για ψαρο-ουζο-κατανάλωση με θέα το γραφικό λιμανάκι και σερβίρει μεζεδάκια θάλασσας όπως  γαρίδες τηγανιτές, μαριδούλα και καλαμαράκια, ωραίο ψητό χταποδάκι και σαρδέλα ψητή (25€/άτομο με ουζάκι).


Διαβάστε επίσης: Αίγινα: Τα καλύτερα σε ένα Σαββατοκύριακο 



Source link


Από την σελίδα in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.