Mαντί ανατολίτικο | Συνταγες μαγειρικής
Το μαντί είναι ένα παραδοσιακό ανατολίτικο φαγητό. Στην Τουρκία το λένε και Tatar burek δηλαδή τα μπουρέκια των Τατάρων. Υπάρχει στην τούρκικη, την αρμένικη, στην καζάκικη με το ίδιο σχεδόν όνομα και φυσικά και στην σμυρνέικη και πολίτικη κουζίνα. Είναι μπελαλίδικο αλλά η γιαγιά μου έλεγε ότι η γεύση του αξίζει τον κόπο. Και είχε δίκιο.
Αυτή εδώ η συνταγή για μαντί είναι πιο… εξελληνισμένη και γίνεται με γέμιση μοσχαρίσιου κιμά, αλλά υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές με γέμιση κιμά αρνιού, κοτόπουλου ή καθόλου γέμιση, με ή χωρίς σάλτσα ντομάτας!
Καταρχήν θα φτιάξουμε τη ζύμη, μετά τη γέμιση για τα μαντί, τα οποία θα σωτάρουμε και έπειτα θα τα βάλουμε να πάρουν μια βράση στο ζωμό κρέατος. Στο τέλος θα τα ψήσουμε. Να ξέρετε όμως ότι τα πραγματικά μαντί δεν ψήνονται αλλά βράζονται είτε στο ζωμό κρέατος είτε στον ατμό του!
Για τη ζύμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια από τις υπόλοιπες συνταγές για ζύμη. Αν δεν προλαβαίνετε να ζυμώσετε, αγοράστε έτοιμη και φτιάξτε τα μαντί με αυτήν. Δεν θα είναι το ίδιο, αλλά θα γλυτώσετε χρόνο και φυσικά δεν θα κολλήσει η ζύμη στο νύχι 🙂
Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε ένα λάκκο στη μέση και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά.
Παίρνουμε αλεύρι από γύρω-γύρω του μπολ και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε νεράκι μέχρι να δούμε ότι η ζύμη έγινε σφιχτή και δεν κολλάει στα δάχτυλα μας.
Μετά κάνουμε την ζύμη μπάλα και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα ενώ ετοιμά`ουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση των μαντί:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το τριμμένο κρεμμύδι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν χρειαστεί τον ζυμώνουμε λίγο και προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάζουμε τα μαντί:
Κάνουμε χώρο στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας, αλευρώνουμε την επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη μας σε 1-2 φύλλα, προσέχοντας όμως να είναι αρκετά παχιά, π.χ. όσο 2 κέρματα μαζί, και ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε τα φύλλα με αλεύρι και τα τυλίγουμε σε έναν πλάστη. Μετά βγάζουμε τον πλάστη προσεκτικά ώστε να μείνει το φύλλο τυλιγμένο σε ρολό.
Παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε κάθετα τα ρολά της ζύμης ανά 3-4 εκατοστά. Ξετυλίγουμε τα ρολάκια ώστε να γίνουν λωρίδες.
Κόβουμε τις λωρίδες σε κομμάτια ανά 3-4 εκατοστά ώστε τελικά να έχουμε τετράγωνα κομματάκια ζύμης σαν φύλλα για τυροπιτάκια…
Τώρα θα γεμίσουμε τα μαντί. Στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης.
Ανασηκώνουμε τις άκρες της ζύμης σε ζευγάρια και τις πιέζουμε καλά ώστε να δέσουν μεταξύ τους. Ετσι δημιουργούμε είτε «βαρκούλες» είτε μικρά πουγκάκια, αυτά είναι τα μαντί!
Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα μαντί μέχρι να ροδίσουν. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό κρέατος.
Βγάζουμε τα μαντί από το τηγάνι, τα αραδιάζουμε ένα ταψί και περιχύνουμε από πάνω και προσεκτικά τον ζωμό του κρέατος.
Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και σιγοψήνουμε τα μαντί σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι μαλάκωσαν.
Εναλλακτικά βάζουμε τα μαντί να βράσουν μέσα στην κατσαρόλα του ζωμού μέχρι να μαλακώσουν. Αν είστε μερακλήδες, τοποθετήστε πάνω από την κατσαρόλα ένα σουρωτήρι και βάλτε τα μεντί μέσα να γίνουν στον ατμό. Η επιλογή δική σας.
Τα μαντί είναι έτοιμα. Σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας με γιαούρτι ανακατεμένο με το τριμμένο σκόρδο και λιγάκι μαϊντανό. Τέλος, αν θέλουμε, ανακατεύουμε το χυμό ντομάτας με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε.. Στην ανατολία βάζουν πάνω και λίγη μέντα και γλυκό πιπέρι πάπρικα…
Καλή μας όρεξη!
Post a Comment