Header Ads

ΟΙ 6 «χρυσές» Ελληνίδες της τεχνολογίας



Ο μύθος θέλει τους άνδρες να έχουν κατακτήσει επαγγελματικά τον κλάδο της τεχνολογίας. Η πραγματικότητα όμως αναδεικνύει πλέον τις γυναίκες σε ισχυρό αντίπαλο που αποζητά να τους πάρει τα σκήπτρα. Ανάμεσά τους και αρκετές Ελληνίδες που κάνουν διεθνή καριέρα και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ικανότητές τους. Έξι «χρυσές» Ελληνίδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής και συμμετείχαν στο συνέδριο «Women Techmakers Greece Summit 2019», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μιλούν Στον Kalikantzaros.gr για το πώς κατάφεραν να αναρριχηθούν στην κορυφή.


Της Δήμητρας Τριανταφύλλου | [email protected] 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2017 από 18 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 59% ήταν άνδρες και το 41% γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, στις ανώτερες και μεσαίες θέσεις στην επαγγελματική πυραμίδα οι άνδρες υπερεκπροσωπούνταν με ποσοστό 83%. Με δυο λόγια, η κορυφή της ιεραρχίας στην τεχνολογία, η οποία θεωρείται και ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας παγκοσμίως, παραμένει ανδροκρατούμενη. Την ίδια, βέβαια, στιγμή, πρωτοβουλίες και συνέδρια όπως το «Women Tech Makers Greece Summit» (https://womentechmakers.gr) δίνουν την ευκαιρία στις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στα τεχνολογικά επαγγέλματα να δικτυώνονται και να μαθαίνουν η μία από την άλλη.




Στο συνέδριο συμμετείχαν γυναίκες developers, engineers, designers και startuppers/entrepreneurs, γυναίκες που δεν δέχτηκαν τα όνειρά τους να έχουν κανένα «ταβάνι» λόγω φύλου. Η ατζέντα του συνεδρίου περιελάβανε πολλά και άκρως επίκαιρα θέματα, όπως τεχνητή νοημοσύνη, machine learning, επαυξημένη πραγματικότητα, Android, Google Assistant, firebase, diversity και αρκετά άλλα «τεχνικά» που μπορεί να μην καταλαβαίνουμε εμείς, αλλά σίγουρα καταλαβαίνουν εκείνες που παίζουν την τεχνολογία στα χέρια τους. Ιδού τι μας λένε οι ίδιες.


ΜΑΡΙΛΗ ΝΙΚΑ


Στην κορυφή της Google η «Γυναίκα της Χρονιάς 2018»




Η Μαρίλη Νίκα είναι μάνατζερ Προγραμμάτων Πληροφορικής στα κεντρικά γραφεία της Google στις Ηνωμένες Πολιτείες, μένει μόνιμα στη Σίλικον Βάλεϊ και πέρσι έλαβε το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς 2018» στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού τεχνολογίας FDM Everywoman in Technology Awards. Όπως μας αφηγείται, τα όνειρά της συνεχίζουν να ακολουθούν την πορεία που χάραξε η ίδια: «Από μικρή, με παρότρυνση και από τον αδερφό μου, περνούσα τον ελεύθερό μου χρόνο στους υπολογιστές, μαθαίνοντας πώς να προγραμματίζω και να φτιάχνω απλές εφαρμογές. Μέσω της Πληροφορικής έμαθα να λύνω προβλήματα με δημιουργικούς τρόπους και γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό ήθελα να κάνω στην καριέρα μου. Έλαβα το διδακτορικό μου δίπλωμα στην Πληροφορική από το Imperial College του Λονδίνου. Σίγουρα υπήρχαν πολλές δυσκολίες εκείνη την περίοδο, αλλά επειδή αγαπώ το αντικείμενο πολύ, με επιμονή και μεθοδικότητα το ολοκλήρωσα».


Όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια του πτυχίου έκανε τρεις πρακτικές ασκήσεις. Δούλεψε σε διαφορετικές εταιρείες, αλλά φρόντισε η εργασία της να είναι πάντα στο ίδιο αντικείμενο.


«Έτσι, όταν πια αποφοίτησα είχα αρκετή εμπειρία, που με βοήθησε κατά τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα ξεχάσω ποτέ κάποιον που μου είπε στο πανεπιστήμιο: “Δεν είσαι υπέρλαμπρος αστέρας”. Ηταν τότε που είχα πρωτοαποφασίσει τι καριέρα ήθελα να ακολουθήσω. Δεν απάντησα τίποτα, αλλά ύστερα από κάποια χρόνια μού είπε πως κατάλαβε το λάθος του. Πάντως, πάνω απ’ όλα ήταν η υποστήριξη των γονιών μου που έκανε και συνεχίζει να κάνει όλη τη διαφορά», λέει.


Όσο για τα κορίτσια που αρχίζουν τώρα την πορεία τους στον χώρο, θεωρεί ότι η διαφορά μπορεί να γίνει μόνο αν στοχεύσουμε από νωρίς στις σχολικές ηλικίες: «Πολύ συχνά διδάσκω προγραμματισμό σε μικρά παιδάκια, τους δείχνω τη δημιουργική πλευρά των υπολογιστών και της Ρομποτικής και βλέπω πως σιγά σιγά υπάρχει αλλαγή. Και, ευτυχώς, πια υπάρχουν πάρα πολλές καταπληκτικές γυναίκες και φοιτήτριες που ασχολούνται με την Πληροφορική. Η Ελλάδα είναι σε καλή κατάσταση σε αυτό τον τομέα κι αυτό φαίνεται από συνέδρια όπως το “Women Techmakers”».


ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ


«Έψαχνα από μικρή τι κρύβεται πίσω από κάθε τεχνολογία»




Η Ειρήνη Τσακιρίδου είναι ιδρύτρια της Συμβουλευτικής Εταιρείας σε Τεχνολογικά Θέματα Moonshot Lab, εκπρόσωπος του ελληνικού συνεδρίου «Women Techmakers» και συνδιοργανώτρια των Google Developers Groups στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης.


«Η ενασχόλησή μου με την τεχνολογία ξεκίνησε σαν μια έμφυτη ανάγκη από πολύ μικρή να κατανοήσω πώς λειτουργεί καθετί που έκρυβε από πίσω του μια τεχνολογία για να λειτουργήσει, είτε αυτό ήταν ένα τηλέφωνο είτε ένας υπολογιστής ή ένα αεροπλάνο», μας λέει με ενθουσιασμό και συνεχίζει: «Στην ουσία, η μόνη πρόσκληση που υπάρχει στον χώρο της τεχνολογίας είναι να μένεις διαρκώς ενήμερη για τις τρέχουσες εξελίξεις, γιατί αλλάζουν ραγδαία».


Όσο για την κατάσταση στην Ελλάδα, δεν θεωρεί ότι διαφέρει πολύ από τον ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο μέσο όρο: «Η πραγματικότητα είναι ότι στους 1.000 απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μόλις 6 γυναίκες καταλήγουν σε κάποια θέση στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), ενώ αντίστοιχα οι άνδρες είναι 49. Παρ’ όλα αυτά και δεδομένου ότι η ζήτηση στην αγορά εργασίας για τα τεχνολογικά επαγγέλματα συνεχίζει να αυξάνεται ακάθεκτα, αναπόφευκτα θα μπουν στον χώρο περισσότερες γυναίκες για να καλυφθούν οι ανάγκες».


 ΜΑΙΡΙΛΥ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


Σπουδές στην Αθήνα, ΜΒΑ στο Ντουμπάι και δουλειά στο Δουβλίνο




Η Μαρίλη Μητροπούλου είναι app partnerships manager στην Google στο Δουβλίνο. Οπως μας εξιστορεί, «σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ύστερα ολοκλήρωσα ένα MBA στο Ντουμπάι. Ηδη γύρω στους πέντε μήνες πριν ολοκληρώσω το πτυχίο μου και παραδώσω τη διπλωματική μου έψαχνα για δουλειά. Στους τελευταίους τρεις είχα τρεις διαφορετικές προτάσεις, μία εκ των οποίων ήταν από την Google». Θυμάται, πάντως, να λαμβάνει και απαξιωτικά σχόλια κατά τη διάρκεια της πορείας της: «Άκουσα τα εξής: “Αυτή είναι χαζή, μην την ακούς” κατά τη διάρκεια του προπτυχιακού μου και “κουκλίτσα μου, συμπλήρωσε αυτή τη φόρμα” ως εργαζόμενη».


Η άποψή της είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να στηρίζουν η μία την άλλη: «Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν εκτιμούν άλλες δυναμικές γυναίκες στον χώρο της εργασίας. Κι αυτό είναι ένα από τα θέματα του workshop που παρουσίασα κατά τη διάρκεια του “Women Techmakers Summit 2019”. Όσο για τον κλάδο μου, το digital marketing, είτε είσαι μαρκετίστας είτε προγραμματιστής παρουσιάζει τρομερή ανάπτυξη. Κάθε μέρα ιδρύονται νέες επιχειρήσεις σε αυτό τον κλάδο, υπάρχουσες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα και όλοι μαζί αναζητούν ανθρώπους που έχουν πάθος και μεράκι».


 ΜΑΓΚΥ ΚΟΝΤΟΥ


«Η Πληροφορική πρέπει να είναι βασικό εφόδιο για κάθε μαθητή»




Η Μάγκυ Κοντού είναι συνιδρήτρια και UI/UX designer στη startup εταιρεία έξυπνων εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα SimpleApps.gr. «Από παιδί θυμάμαι να ενθουσιάζομαι κάθε φορά που άνοιγα τον υπολογιστή, έπαιζα video games ή έπαιρνα ένα καινούριο gadget στα χέρια μου», σημειώνει καθώς αφηγείται τη δική της ιστορία στον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας:


«Έχω δύο πτυχία, ένα BSc στο Computer Science και ένα MSc στο Mobile Computing από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στην Αγγλία. Η μετάβασή μου από τις σπουδές στο εργασιακό περιβάλλον ήταν αρκετά εύκολη και άμεση. Δυστυχώς όμως, βάσει στατιστικών, παγκοσμίως το 18% των γυναικών σπουδάζει Πληροφορική και μόλις το 26% των εργαζομένων σε computing jobs είναι γυναίκες. Τα δείγματα στην Ελλάδα δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά συνεχώς αυξάνονται, καθώς εμφανίζονται νέες πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να συμμετάσχουν στον κλάδο ενεργά».


Η ίδια πιστεύει ότι για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η παρουσία των γυναικών, που είναι το ζητούμενο, αλλά και των ανδρών σε αυτό τον χώρο πρέπει το πρόγραμμα σπουδών να αναδιαμορφωθεί και η Πληροφορική να μην είναι πλέον «μάθημα επιλογής», αλλά βασικό εργαλείο για κάθε σύγχρονο μαθητή. Οσο για τις προβλέψεις της για το άμεσο μέλλον στον χώρο της τεχνολογίας; «Την επόμενη τριετία θα μας απασχολήσουν αρκετά τεχνολογίες που συνδέονται με το internet of things, το machine learning, τα data analytics/metrics και οι χρηστικές εφαρμογές αυτών μέσα από προϊόντα στην καθημερινότητά μας», προβλέπει.


ΕΛΙΖΑ ΚΑΜΠΕΡΟΓΙΑΝΝΗ


«Έφυγα έξω γιατί στην Ελλάδα  έψαχναν για… πολυεργαλείο 5 σε 1»




Η Ελίζα Καμπερογιάννη εργάζεται στην Ολλανδία ως προγραμματίστρια σε Android στην εταιρεία Pixplicity και GDE σε Google Assistant. «Από πολύ μικρή ηλικία ήθελα να ασχοληθώ με την τεχνολογία. Ο μπαμπάς μου ήταν κι αυτός προγραμματιστής, οπότε είχα δικό μου υπολογιστή πριν καν πάω σχολείο», μας λέει και συνεχίζει:


«Σπούδασα αυτοματισμό στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα αυτά, στα χρόνια των σπουδών μου άκουσα και το εξής κατά τη διάρκεια μαθήματος: “Δεν θέλω Barbie μέσα στην τάξη μου”». Στη συνέχεια, όπως μας αφηγείται, μέσω του GDG (Google Developers Group) κέρδισε δύο υποτροφίες πάνω στον προγραμματισμό Android.


«Μόλις τελείωσα όλα τα μαθήματα, έκανα πολλές συνεντεύξεις στην Ελλάδα, αλλά δεν οδήγησαν πουθενά. Σχεδόν σε όλες όσες πήγα για τη θέση του Android developer με ρωτούσαν για τις γνώσεις μου πάνω σε web, iOS και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Οταν υπάρχουν τέτοιες ερωτήσεις, ξέρεις ότι αντί για Android θα καταλήξεις στο “5 σε 1 πολυεργαλείο”, κάτι που δεν με ενδιέφερε. Έτσι, έπειτα από λίγο έστειλα το βιογραφικό μου στον τωρινό μου CTO (Chief Technology Officer- υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη και ενδεχομένως, για τα νέα σχέδια κάποιου προϊόντος), λέγοντάς του ότι ψάχνω δουλειά στο εξωτερικό. Αυτό που με κράτησε προσωπικά τόσο κοντά στα “θέλω” μου είναι ότι είχα αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές μου από μικρή, σημαντικό προσόν, που οφείλεται στη στήριξη από την οικογένειά μου».


ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΡΟΥΛΙΔΟΥ


«Μια υποψήφια εργαζόμενη με παιδιά δεν επιλέγεται εύκολα»




Η Αργυρώ Παρουλίδου είναι senior consultant & technology specialty στην πολυεθνική εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού Randstad Hellas S.A.


«Η ενασχόλησή μου με την τεχνολογία προήλθε επαγγελματικά και όχι από τις σπουδές. Ξεκίνησα από την αρχή της καριέρας μου να ασχολούμαι με το international tech recruitment. Στην ουσία, το τεχνολογικό κομμάτι ήρθε σ’ εμένα», μας λέει η Αργυρώ περιγράφοντας τη δική της «προσγείωση» της στο σύμπαν της τεχνολογίας.


«Για εμένα το πιο δύσκολο ήταν να συνεργάζομαι με άνδρες στον χώρο της πληροφορικής και στην τεχνολογία, ενώ δεν έχω σπουδάσει κάτι αντίστοιχο. Κι εδώ θέλω να πω ότι τα μειωτικά σχόλια που έχω ακούσει σε χώρο εργασίας δεν σχετίζονται καθόλου με τον τομέα της τεχνολογίας...». Σύμφωνα με την ίδια, «διαφέρουμε ακόμα αρκετά από τις άλλες χώρες και εξακολουθούν να υπάρχουν παρωχημένες αντιλήψεις που επηρεάζουν τις γυναίκες στους εργασιακούς χώρους. Για παράδειγμα, δεν θα επιλέξει εύκολα κάποιος εργοδότης γυναίκα υποψήφια με παιδιά αν η θέση απαιτεί ταξίδια, διότι θεωρεί ότι η γυναίκα θα πρέπει να είναι μαζί με τα παιδιά της».


*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” την Κυριακή 31/03/2019


 


 


 


 


 


 



(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.