Header Ads

ΖΕΥΓΑΡΙΑ | Πώς να ζητήσεις συγγνώμη


Τα ζευγάρια τσακώνονται κι αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει. Παρ’ όλα αυτά, οι τσακωμοί δεν δείχνουν ότι η σχέση είναι κακή, αντιθέτως από μία άλλη σκοπιά δείχνουν ότι ενδιαφέρονται και οι δύο. Καλώς ή κακώς, η αδιαφορία είναι που σκοτώνει τη σχέση. Επομένως, εσύ και ο σύντροφός σου, δεν είναι απαγορευτικό να τσακώνεστε, αρκεί τελικά η αντιπαράθεση να είναι εποικοδομητική.


Αν λοιπόν ήσουν εσύ ο υπαίτιος και τώρα πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη, τουλάχιστον κάν’ το σωστά.


Κούλαρε λίγο


Ακόμη και μία ειλικρινής συγγνώμη χάνει την αίγλη της όταν λέγεται με νεύρα. Στο μετερίζι της απολογίας δεν χωράνε νεύρα. Άλλο θα πεις, άλλο θα εννοείς αν δεν κάτσεις πρώτα να το σκεφτείς. Περπάτησε, παίξε ένα παιχνίδι στο κινητό σου, φάε κάτι – οτιδήποτε θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις.


Να είσαι ειλικρινής


Θα έχεις παρατηρήσει ότι τα ειλικρινή κομπλιμέντα και η ειλικρινής συγγνώμη έχουν διαφορετικό χρώμα στην φωνή αυτού που τα λέει. Το ίδιο ισχύει και με εσένα, λοιπόν.


Αφού πήρες τον χρόνο σου και ηρέμησες, σκέψου με καθαρό μυαλό και βάλε σε μία τάξη τους λόγους για τους οποίους θέλεις να ζητήσεις συγγνώμη από τον/ην σύντροφό σου. Μίλα μέσα από την καρδιά σου· δεν υπάρχει κάτι πιο αποτελεσματικό.


Αναλάβετε και οι δύο τις ευθύνες


Ακόμη κι αν ήσουν η αιτία να ανάψουν τα αίματα, θυμήσου ότι όσο φουντώνει ο τσακωμός, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε πει και οι δύο πράγματα με σκοπό να πληγώσετε ο ένας τον άλλο.


Με την προϋπόθεση ότι θέλεις να είσαι πράγματι ειλικρινής, διαχώρισε τις ευθύνες σου από τις ευθύνες του συντρόφου σου. Είσαι υπεύθυνος γι’ αυτά που είπες και ο σύντροφός σου είναι υπεύθυνος για τα δικά του λόγια. Εφόσον ζητήσεις συγγνώμη για τα δικά σου «ατοπήματα» μπορείς να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου για κάτι που σε πλήγωσε. Είπαμε, η ειλικρίνεια σε μία απολογία είναι το παν – και δεν θέλεις ο σύντροφος σου να νιώσει ότι ζητάς συγγνώμη απλώς για να λήξει ο τσακωμός.


Βγάλε τις παρωπίδες σου


Δεν μπορεί να ζητήσεις ειλικρινά συγγνώμη, χωρίς να έχεις καταλάβει τι έχεις κάνει. Άσε που είναι εξοργιστικό για τον συνομιλητή σου.


Ιδανικά, όταν ζητάς συγγνώμη συνειδητοποιώντας το λάθος σου, τότε δείχνεις ότι θέλεις να προλάβεις έναν αντίστοιχο μελλοντικό τσακωμό και ότι έχεις τη διάθεση να μην επαναληφθεί. Επομένως, αυτό που περιμένει μετά τη συγγνώμη ο σύντροφός σου είναι να αλλάξεις την συμπεριφορά σου, όσον αφορά αυτό που τον δυσαρεστεί.


Αν για παράδειγμα, ο τσακωμός προέκυψε επειδή κάτι σε ενοχλούσε καιρό και ξέσπασες εσύ με κάτι όχι και τόσο σοβαρό, τότε μία συγγνώμη δεν αρκεί. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι όσο κλείνεσαι, τόσο δημιουργείς πρόβλημα στη σχέση σου. Αντί να πεις «συγγνώμη γι’ αυτά που είπα», πες «συγγνώμη, όποτε κάτι με προβληματίζει θα έρχομαι να σ’ το λέω».


Θυμήσου ότι οι πράξεις μετράνε περισσότερο από τα λόγια


Πώς αρέσει στον σύντροφό σου να του δείχνεις ότι τον σκέφτεσαι και τον αγαπάς; Του αρέσει η φυσική επαφή; Αφιέρωσε μία ώρα από τον χρόνο σου για να του κάνεις μασάζ. Του αρέσει να τον βοηθάς; Πάρε μία μέρα ρεπό, ανάλαβε τις δουλειές στο σπίτι και μαγείρεψε του. Ξέρεις πώς λειτουργεί ο σύντροφός σου, άρα σίγουρα ξέρεις τι θα τον ευχαριστούσε.


Μην το δεις σαν «καλόπιασμα», γιατί έτσι θα το δει κι εκείνος. Δες το σαν μία μορφή απολογίας.


Να είσαι ξεκάθαρος


Οι πιθανότητες λένε ότι δεν ήθελες να πληγώσεις τον σύντροφό σου, είτε με αυτό  που έκανες και τον πλήγωσες, είτε κατά τη διάρκεια του μετέπειτα τσακωμού.


Υπογράμμισε ότι η πρόθεσή σου δεν ήταν ποτέ να τον πληγώσεις. Παραδέξου το λάθος σου όταν σε κατηγορεί. Γίνε συγκεκριμένος, αλλά σύντομος. Προσπάθησε να πάρεις το μέρος της ευθύνης που σου αναλογεί – δεν είναι καλή ιδέα να πάρεις όλη την ευθύνη πάνω σου, μόνο και μόνο από τύψεις.



Source link


Από την σελίδα in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.