Header Ads

Σιάτσου: Η θεραπευτική τεχνική που προσφέρει σωματική και νοητική ισορροπία


Η τεχνική του shiatsu αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από έναν Ιάπωνα θεραπευτή, τον Ταμάι Τεμπάκου, ο οποίος ενσωμάτωσε τις πλέον πρόσφατες γνώσεις της δυτικής ιατρικής περί ανατομίας και φυσιολογίας σε παλιότερες θεραπευτικές μεθόδους. Το 1964 αναγνωρίστηκε επίσημα ως θεραπεία από την ιαπωνική κυβέρνηση, διακρινόμενη έτσι από την παλαιότερη μορφή παραδοσιακής μάλαξης, την Άνμα. Ο ρόλος των θεραπευτών shiatsu είναι η διάγνωση και θεραπεία, σύμφωνα με τις αρχές της κινέζικης ιατρικής.


Το shiatsu είναι ιαπωνική λέξη που σημαίνει “δακτυλική πίεση”. Κάνει χρήση τεχνικών δακτυλικής πίεσης και χειρομάλαξης, προκειμένου να θεμελιώσει τη φυσική δομή του σώματος και τις φυσικές εσωτερικές του ενέργειες, να συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών και να ενισχύσει την υγεία.


Για να δούμε τι είναι αυτό που μας προσφέρει τελικά το shiatsu, θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι ασθένεια και τι υγεία, με βάση αυτή την οπτική. Υγεία είναι η συνεχόμενη και ανεμπόδιστη ροή της ζωτικής ενέργειας Τσι (Qi), μέσα και έξω από το ανθρώπινο σώμα, ενώ ασθένεια η διακοπή αυτής της ροής. Με το shiatsu δίνεται η δυνατότητα στο σώμα να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί, ξεκινώντας από το δέρμα και τα μαλλιά, φτάνοντας ως στα οστά. Δίνοντας ευκινησία στις αρθρώσεις, ελαστικότητα στα αγγεία, καλύτερη ροή αίματος που συνεπάγεται και καλύτερη ροή Τσι.


Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πλουσιότερη ποιοτικά αιμάτωση των εσωτερικών οργάνων, μυϊκών ιστών και γενικότερα όλου του οργανισμού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι σώμα για το shiatsu είναι ο συνδυασμός νοητικού, συναισθηματικού και φυσικού σώματος ως ένα και αδιαίρετο. Γι’ αυτό το λόγο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το shiatsu δεν αφορά μόνο σωματικές ασθένειες αλλά και ασθένειες νοητικής ή συναισθηματικής φύσης, χαρίζοντας νοητική διαύγεια και συναισθηματική ισορροπία.


Διαβάστε επίσης: Σιάτσου και Μητρότητα


Πιο συγκεκριμένα, μια θεραπεία shiatsu απευθύνεται σε αυτούς που καταπονούν το σώμα τους λόγω μιας επαναλαμβανόμενης κίνησης ή σταθερής συνθήκης μέσα στην καθημερινότητά τους, υιοθετώντας παρατεταμένα, μια συγκεκριμένη στάση σώματος, όπως επαγγελματίες αθλητές, άνθρωποι που κάνουν καθιστική ή βαριά εργασία. Σε όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αναιμία, άσθμα, σκλήρυνση κατά πλάκας, θυρεοειδίτιδα χασιμότο, ρευματικές παθήσεις κ.ά. Σε όσους πάσχουν από χρόνιους σωματικούς πόνους, κεφαλαλγίες, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες. Στην αντιμετώπιση ψυχικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων, όπως διαταραχές ύπνου, κρίσεις πανικού, φοβίες κ.ά.


Σε έναν άλλο τομέα που επιδρά το shiatsu είναι αυτός της πρόληψης, εννοώντας την προσπάθεια να αποτρέψουμε κάποιες δυσλειτουργίες πριν εμφανιστούν στο σώμα. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό με το shiatsu και τις τεχνικές που το απαρτίζουν, διατηρώντας τη ζωτική ενέργεια σε συνεχή ροή μέσα στο σώμα προάγοντας την υγεία.


Το βίωμα του shiatsu φέρνει το άτομο κοντά στον εαυτό του γνωρίζοντας καλύτερα το σώμα του, αναγνωρίζοντας το συναίσθημά του και ηρεμώντας το νου του, μ΄ αυτόν τον τρόπο εντοπίζει την προσωπική του αλήθεια αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη για ό,τι του συμβαίνει.


Μία συνεδρία shiatsu γίνεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ήσυχο και φωτεινό. Γίνεται στο πάτωμα σε στρώμα futon, φορώντας άνετα, καθαρά, βαμβακερά ρούχα. Η συχνότητα των συνεδριών είναι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, σε σταθερή μέρα και ώρα. Η διάρκεια της είναι περίπου 1 ώρα.
Στην πρώτη συνεδρία γίνεται μια συζήτηση γύρω από το ιστορικό του/της θεραπευόμενου/ης, το οποίο αφορά τόσο σε θέματα υγείας/σώματος, όσο και τον τρόπο που κινείται στη ζωή του/της συνολικά. Με αφετηρία το φυσικό σώμα ξεκινάει μια διαδρομή έως το συναίσθημα και το νου, στην εμπειρία της οποίας συμβαίνει η θεραπεία.


Wei team – Photo: Author/Depositphotos



Πηγές





Source link


Από την σελίδα enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.