Header Ads

Αρχές της άλλης εβδομάδας, θα έχει καταβληθεί η 13η σύνταξη. Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις



Στο άνοιγμα της πλατφόρμας για ένταξη στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στη θέσπιση της νέας 13ης σύνταξης, στις θετικές αλλαγές στις συντάξεις χηρείας και στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5». Παράλληλα, σχολίασε και τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για επταήμερη εργασία.


Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, μεταξύ άλλων ότι, την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις. Όπως είπε, «η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον ασφαλισμένο για το πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή του, μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και το κούρεμα της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά.


Το νέο ποσό της μειωμένης οφειλής θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Οι προσαυξήσεις κουρεύονται κατά 85% και, εάν επιλέξουν και το κούρεμα της βασικής οφειλής, θα έχουν μείωση κατά περίπου 65% της συνολικής οφειλής τους».


Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν δεν θέλει το κούρεμα της βασικής οφειλής και θέλει να την αποπληρώσει ολόκληρη, προκειμένου να έχει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον.


Για τους αγρότες, όπως σημείωσε, το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 30 ευρώ, οι δόσεις έως 120, δεν υπάρχει κούρεμα κεφαλαίου, γιατί ο επανυπολογισμός δεν είχε κάτι να τους εισφέρει και υπάρχει κούρεμα 100% των προσαυξήσεων.


«Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει, μέσω της ιστοσελίδας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και θα είναι εύχρηστη, προκειμένου κάθε ασφαλισμένος ή υποψήφιος συνταξιούχος να μπορεί να ενταχθεί ηλεκτρονικά στη ρύθμιση. Δεν υπάρχουν κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όλοι οι ασφαλισμένοι με οφειλές- είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι επιχειρήσεις για τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων τους -όλοι εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς κριτήρια. Η ρύθμιση θα μείνει ανοιχτή, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί», διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου.


Για τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε: «Ψηφίσαμε έξι μέτρα για τις συντάξεις χηρείας που τις φέρνουν σε καθεστώς καλύτερο και από αυτό που ίσχυε, πριν από το 2016. Διότι η σύνταξη χηρείας από το 50% πηγαίνει στο 70% της σύνταξης του θανόντος, καταργούνται τα ηλικιακά όρια, άρα οι χήρες και οι χήροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη για πάντα, επίσης, ο επανυπολογισμός της σύνταξης του θανόντος θα λαμβάνεται υπόψη μόνο αν από αυτόν προκύπτει αύξηση για το δικαιούχο, άρα ο επανυπολογισμός λειτουργεί μόνο θετικά, τα ελάχιστα έτη γάμου, προκειμένου κανείς να λάβει σύνταξη χηρείας, από πέντε έγιναν τρία και προβλέπουμε ότι τα τέκνα θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι τα 35 τους χρόνια».


Για την επιδότηση, από το 2020, των ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε: «Το κράτος θα επιδοτεί κατά 80% την εισφορά και του εργαζομένου και του εργοδότη, όταν μιλάμε για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών, ενώ για εργαζόμενους έως 29 ετών θα επιδοτεί κατά 25% την εισφορά και του εργαζομένου και του εργοδότη.


Είναι ένα μέτρο με το οποίο ενισχύουμε προφανώς τις νέες προσλήψεις, ενισχύουμε τις επιχειρήσεις, μειώνοντας το λεγόμενο εργατικό κόστος, αλλά, πρωτίστως, είναι ένα μέτρο άμεσης ενίσχυσης του καθαρού μισθού του εργαζομένου. Το μέτρο θα καλύψει και όσους ήδη απασχολούν κάποιον νέο εργαζόμενο, δηλαδή δεν μιλάμε μόνο για τις νέες προσλήψεις».


«Η νέα 13η σύνταξη θα καταβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου» τόνισε η υπουργός Εργασίας και υπογράμμισε: «Είμαστε από το 2016 σε μία διαρκή προσπάθεια, σε ένα στρατηγικό σχέδιο συνολικής ανάταξης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Με τη μεταρρύθμιση, θέσαμε διαφανείς κανόνες, μετατρέψαμε το έλλειμμα που παραλάβαμε σε πλεόνασμα, εκκαθαρίζουμε τις εκκρεμείς συντάξεις που μας παρέδωσε ο κ. Βρούτσης.


Μπορέσαμε, χάρη σε αυτήν την καλή πορεία, ακριβώς λόγω και της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, να προστατεύσουμε τις καταβαλλόμενες συντάξεις, να προχωρήσουμε σε αυξήσεις για 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1/1/2019, μετά από μία δεκαετία και, μέσα σε λίγους μήνες, να καταβάλλουμε και τη 13η σύνταξη με μόνιμο τρόπο, ενισχύοντας πρωτίστως τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είμαστε σε διαρκή διαδικασία να λύνουμε προβλήματα και να κλείνουμε πληγές του παρελθόντος».


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «είναι αστεία τα επιχειρήματα με τα οποία προσπαθούν να πουν ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν επτά ημέρες ακατάπαυστα. Υπάρχουν βασικοί νόμοι εδώ και δεκαετίες, επίσης, οι οποίοι προβλέπουν και τα εβδομαδιαία ωράρια και την εβδομαδιαία υποχρεωτική ανάπαυση των εργαζομένων».


«Άρα είναι πρόδηλο ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για κάτι διαφορετικό, για μία αλλαγή, μιλούσε για το επταήμερο της εργασίας. Το πυρηνικό πρόβλημα στην όλη ιστορία δεν είναι, αν κανείς παρερμηνεύει τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ή τι λένε μετά, γιατί ακολούθησε ένα τριήμερο με διαρκείς διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων και με εγκλήσεις από την πλευρά της ΝΔ. Κατανοώ τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρέθηκαν στην πολύ δύσκολη θέση να αποδείξουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε για επταήμερη εργασία, αλλά ταυτόχρονα ότι για κάτι μίλησε. Διότι ή θα μίλησε για επταήμερη εργασία ή δεν θα μίλησε για τίποτα. Γιατί δεν μπορεί να μίλησε για κάτι τρίτο», σχολίασε η υπουργός Εργασίας.


«Ο πυρήνας της ιστορίας είναι πως ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται κάτι που είναι θεμελιακό- ότι η σχέση εργοδότη-εργαζομένου δεν είναι μία σχέση ισότητας, δεν είναι μία ισότιμη σχέση. Η σχέση εργοδότη-εργαζομένου είναι εγγενώς άνιση.


Γι’ αυτό και από την απαρχή του, το εργατικό δίκαιο θέτει ορισμένους αναγκαστικούς νόμους, που σημαίνει ότι ακόμα και αν τα μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά, δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από αυτούς τους αναγκαστικούς νόμους», διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου.




Source link

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.