Ανησυχία ή Άγχος: Κατανοώντας τις διαφορές, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά
«Ανησυχείς περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε». Πόσες φορές έχετε ακούσει να σας το λένε αυτό; Αν ανήκετε στο μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων που εμφανίζει έντονο άγχος, το πιθανότερο είναι πως το ακούτε από όλους και πολύ συχνά.
Αν και η ανησυχία αποτελεί μέρος του άγχους, το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Συγχέοντας αυτά τα δύο, προσθέτετε ένα επιπλέον άγχος. Οι παρακάτω επτά τρόποι θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε το άγχος από την ανησυχία και το αντίθετο.
7 βασικές διαφορές ανάμεσα στο άγχος και την ανησυχία
1. Ανησυχία σημαίνει ότι ελέγχεις την ένταση και τη διάρκεια της ανησυχίας σου. Το άγχος δεν μπορείς εύκολα να το χειριστείς
Όλοι ανησυχούμε έως ένα σημείο και οι περισσότεροι ανησυχούμε καθημερινά. Όσοι ανησυχούν, δηλαδή σχεδόν όλοι, μπορούν να ελέγξουν την ένταση και τη διάρκεια των σκέψεων αυτών. Για παράδειγμα, αν ανησυχείτε, μπορείτε να στρέψετε την προσοχή σας σε μια άλλη εργασία ώστε να εστιάσετε εκεί και να ξεχάσετε αυτό το συναίσθημα. Αλλά στο άγχος τα πράγματα είναι πολύ, πολύ δυσκολότερα.
2. Η ανησυχία προκαλεί ήπια (και προσωρινή) σωματική ένταση. Το άγχος προκαλεί περισσότερες έντονες σωματικές αντιδράσεις
Όταν ανησυχείτε, τείνετε να βιώνετε μια γενικευμένη σωματική ένταση. Είναι όμως σχετικά σύντομης διάρκειας σε σύγκριση με τις επιδράσεις του άγχους. Κάποιος με άγχος τείνει να βιώνει ένα σημαντικά υψηλότερο αριθμό σωματικών συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλο, γενικευμένη ένταση, δυσκολία στην αναπνοή και τρέμουλο.
3. Η ανησυχία οδηγεί σε σκέψεις που έχουν θετικό και αρνητικό σενάριο. Το άγχος μας κάνει να σκεφτούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο
Ο καθορισμός της διαφοράς δεν έχει να κάνει με ρεαλιστικές vs μη ρεαλιστικές σκέψεις, επειδή, γενικά, όσοι ανησυχούν ή αγχώνονται μπορούν να εναλλάσσονται ανάμεσα στο ένα και στο άλλο είδος. Η καθοριστική διαφορά είναι ότι οι αγχώδεις άνθρωποι ξεφεύγουν συχνότερα προς τις μη ρεαλιστικές σκέψεις που μάλιστα περιέχουν και τα χειρότερα πιθανά σενάρια. Επιπλέον, όταν τα σκεφτούν, είναι δυσκολότερο να στρέψουν αλλού την προσοχή τους.
Διαβάστε επίσης: Άγχος, το συναίσθημα των ημερών: 3 βήματα για την αναγνώριση και αντιμετώπισή του
4. Τα πραγματικά γεγονότα προκαλούν ανησυχία. Ο νους όμως είναι εκείνος που δημιουργεί άγχος
Όταν ανησυχείτε, συνήθως σκέφτεστε ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα ή πρόκειται να γίνει. Αλλά όταν αντιμετωπίζετε άγχος, τείνετε να υπεραναλύετε γεγονότα ή ιδέες που ο νους σας δημιουργεί.
5. Η ανησυχία έρχεται και φεύγει. Το άγχος επιμένει και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας
Για πολλούς ανθρώπους, η ανησυχία πηγαινοέρχεται και τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αλλά το άγχος προκαλεί ένα άβολο συναίσθημα, αρκετά έντονο ώστε να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας.
6. Η ανησυχία μπορεί να είναι παραγωγική. Το άγχος εξουθενώνει και αδρανοποιεί
Η ανησυχία μπορεί να γίνει παραγωγική, αν παράγει λύσει σε πραγματικά προβλήματα. Οι ψυχολόγοι λένε ότι μάλιστα ένα φυσιολογικό ποσοστό είναι απολύτως απαραίτητο και μας προστατεύει. Ωστόσο, η υπερβολική ανησυχία που συνοδεύει το άγχος μπορεί να αποβεί πραγματικά καταστροφικό, καθώς μας εμποδίζει να δράσουμε.
7. Η ανησυχία δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Αλλά το άγχος χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια και προσωπική προσπάθεια
Καθώς η ανησυχία είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, είναι ένα συναίσθημα που μπορούμε να ελέγξουμε χωρίς την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Αλλά η διαχείριση του άγχους που επιμένει συχνά απαιτεί τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής βοήθειας.
Πηγές
Source link
Από την σελίδα enallaktikidrasi.com
Post a Comment