Header Ads

7 πράγματα που μπορεί να προκαλούν υπογονιμότητα


Αν έχετε πάρει την απόφαση να μείνετε έγκυος και παίρνει περισσότερο από το αναμενόμενο, πιθανότατα να έχετε βρεθεί μέσα σε μια συναισθηματική καταιγίδα – χωρίς ομπρέλα. Ο συνδυασμός θυμού, απογοήτευσης, ήττας και μελαγχολίας προέρχεται από την αίσθηση ότι είστε ευάλωτες και εκτός ελέγχου.
Η αλήθεια είναι ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και κάθε κατάσταση μοναδική. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να μην είναι σε θέση να μείνει έγκυος. Μερικοί είναι ιατρικοί, άλλοι περιβαλλοντικοί. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές τέτοιες καταστάσεις είναι θεραπεύσιμες. Εάν είστε στα 30 σας και προσπαθείτε για ένα ή περισσότερα χρόνια χωρίς επιτυχία, ή είστε στα 40 σας και έχετε περάσει το εξάμηνο, εδώ αναφέρονται μερικοί λόγοι που μπορεί να στέκονται ανάμεσα σε εσάς και τη μητρότητας:


Ενδομητρίωση
Οι εμμηνορροϊκές κράμπες από μόνες τους δεν θα παρεμποδίσουν τις πιθανότητές σας να συλλάβετε. Αλλά οι σοβαρές κράμπες ίσως να είναι ένα σύμπτωμα ενδομητρίωσης, που μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της πάθησης, το οποίο συμβαίνει όταν η επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, είναι οι οδυνηρές περίοδοι. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον χρόνιο πυελικό πόνο και τη δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή. Περίπου το 10% των γυναικών πάσχουν από ενδομητρίωση και μέχρι 50% αυτών των γυναικών δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες. Ωστόσο, η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη, αφού μια εξέταση αίματος ή ένα υπερηχογράφημα δεν φτάνουν. Αν έχετε διαγνωστεί με την πάθηση μετά τη λήψη διαγνωστικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ένας αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία. Σε ήπιες περιπτώσεις, βασικές τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορούν να βοηθήσουν.


Ανωορηξία
Η απουσία ωορρηξίας, μπορεί επίσης να εμποδίσει τις πιθανότητές σας να συλλάβετε. Υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες διέγερσης της ωορρηξίας, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μια κατάσταση που καταστρέφει την ισορροπία των επιπέδων οιστρογόνου και προγεστερόνης, η παχυσαρκία, η πρωτογενής ωοθηκική ανεπάρκεια (POI), που συνήθως προκαλείται από χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή γενετικές μεταλλάξεις, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, η υπερπρολακτιναιμία, ορμονική πάθηση και η υπερβολική άσκηση. Η κατανόηση της αιτίας της γονιμότητας είναι το κλειδί για τη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως και με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή την υπερπρολακτιναιμία, το πρόβλημα μπορεί να αντιστραφεί με φαρμακευτική αγωγή. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να απαιτούν θεραπεία γονιμότητας.


Ινομυώματα της μήτρας
Τα ινομυώματα της μήτρας (καλοήθεις όγκοι) μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα. Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα, εκείνα που βρίσκονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, είναι αυτά που ανησυχούμε περισσότερο από την άποψη της γονιμότητας επειδή μπορούν να εμποδίσουν την εμφύτευση. Για την αξιολόγηση της κοιλότητας της μήτρας χρησιμοποιούνται δύο εξετάσεις, ένα υπερηχογράφημα ή ένα υστεροσαλπιγόγραμμα (HSG). Τα ινομυώματα μέσα στην κοιλότητα μπορούν να αφαιρεθούν σε μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται υστεροσκόπηση. (Μεγαλύτερα ινομυώματα απαιτούν μερικές φορές μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση.)


Βλάβη σαλπιγγικών σωλήνων
Οι σάλπιγγες μπορεί επίσης να παρουσιάζουν βλάβη. Η βλάβη, με πλήρη ή μερική παρεμπόδιση ή / και ουλές των σωλήνων, μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αιτίες. Κάποιος αιτία που μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη: τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), ιδιαίτερα τα χλαμύδια. Περίπου το ένα τέταρτο όλων των διαγνωσμένων περιπτώσεων υπογονιμότητας στις Η.Π.Α. προέρχεται από έναν παράγοντα στους σαλπιγγικούς σωλήνες, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia. Ένα HSG μπορεί να καθορίσει εάν οι σωλήνες σας είναι ανοιχτοί ή κλειστοί. Μία χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης των σωλήνων μπορεί να επισκευάσει τις ελαφρώς κατεστραμμένες σάλπιγγες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί πραγματικά να παρακάμψει τους σωλήνες και να σας βοηθήσει να συλλάβετε.


Ο σύντροφός σας
Ένα άλλο θέμα που δεν πρέπει να παραβλέπουμε: ο σύντροφός σας. Η αρσενική υπογονιμότητα είναι η μόνη αιτία στο 20% των ζευγαριών και συμβάλλει στην υπογονιμότητα σε άλλα 30 έως 40%. Προτού αναζητήσετε οποιοδήποτε είδος θεραπείας γονιμότητας, συστήστε στον σύντροφό σας να κάνει μια ανάλυση σπέρματος για να δείτε αν οι μικρές κολυμβητές του είναι σε θέση να ολοκληρώσουν την πορεία τους στον τράχηλο, τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Εάν όχι, η τεχνητή γονιμοποίηση και η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι και οι δύο βιώσιμες επιλογές.


Κάπνισμα
Εκτός από τις ιατρικές καταστάσεις, υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Το κάπνισμα θεωρείται ως ο περιβαλλοντικός εχθρό # 1 όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Δεν προκαλεί μόνο σημαντική μείωση της γονιμότητας, προκαλεί επίσης επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.


Στρες
Ένας άλλος σημαντικός περιβαλλοντικός παράγοντας είναι το στρες. Ενώ το μικρό άγχος σάς επιτρέπει να αποδίδετε καλά στην καθημερινή ζωή, το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν σχεδόν όλα τα συστήματα οργάνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άγχος θα οδηγήσει μια γυναίκα να σταματήσει την ωοθυλακιορρηξία, έτσι ώστε η εμμηνορροϊκή της περίοδος να αλλάξει ή να σταματήσει εντελώς. Προσπαθήστε να απαλλάξετε τον εαυτό σας από ένα αγχωτικό εργασιακό περιβάλλον και επωφεληθείτε από μέτρια άσκηση, διαλογισμό, γιόγκα ή βελονισμό. Πάνω απ ‘όλα, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να ασχολείστε με οποιεσδήποτε δραστηριότητες σας κρατούσαν θετικές και παραγωγικές προτού αρχίσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε.



Source link

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.