Header Ads

Η Ελληνική σαλάτα διεθνώς και το βίντεο με τα 12 μυστικά της


Η Ελληνική σαλάτα (Greek Salad) είναι η πιο διάσημη ελληνική συνταγή σε όλο τον κόσμο και μάλιστα πρέπει να είναι η τρίτη πιο γνωστή σαλάτα παγκοσμίως μετά την Ceasar’s και την “σαλάτα του chef”.  Περιέχει όλη την φρεσκάδα, το χρώμα και τη νοστιμιά της Ελληνικής φύσης και κυρίως κάποια απ’ τα μοναδικά μας προϊόντα, όπως τη φέτα, το εξαιρετικό παρθένο Ελληνικό ελαιόλαδο και τις ελιές μας. Δυνητικά, σε μια πιο πλούσια και γαστρονομικά σύγχρονη εκτέλεση, μπορεί να ενσωματώσει και άλλα βιοτεχνικά ή οικοτεχνικά προϊόντα της χώρας,  όπως την κάπαρη, τον ανθό αλατιού, τα παξιμάδια μας ή και τα ελληνικά ξίδια τύπου μπαλσάμικο.



tsolias copyΤο γεγονός ότι η Greek Salad είναι ήδη τόσο δημοφιλής στο εξωτερικό σημαίνει ότι αποτελεί μια εθνική περιουσία που έχει τη δύναμη να βοηθήσει την εξωστρέφεια κάποιων Ελληνικών προϊόντων, αλλά και ν’ αποτελέσει μια βάση για την επέκταση της γνωριμίας των ξένων με την υπόλοιπη σύγχρονη κουζίνα μας.



Βασική  προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι καταρχάς οι ξένοι να μάθουν να κάνουν Ελληνική σαλάτα σωστά, ώστε να βγαίνει νόστιμη και ν’ αρέσει. Όμως από εκεί και πέρα σε μια ιδανική συνθήκη θα θέλαμε να μάθουν και να εκτιμήσουν την αξία της χρήσης κάποιων Ελληνικών προϊόντων μέσα στην αγαπημένη τους σαλάτα.


Greek Salad - the 12 secrets


Αυτό συνειδητοποιήσαμε με τη Sophie πριν κάποια χρόνια και αφού ψάξαμε στο διαδίκτυο να δούμε πως παρουσιάζεται η Ελληνική σαλάτα διεθνώς, έγινε κατανοητό ότι στη πλειοψηφία του το περιεχόμενο που υπάρχει out there και εξηγεί πως γίνεται μια Ελληνική σαλάτα είναι μάλλον θλιβερό από πλευράς αισθητικής, ή εσωστρεφές, ή ανακριβές, ή απολύτως αναξιόπιστο φτιαγμένο από ανθρώπους που ούτε καν έχουν έρθει στην Ελλάδα. Σίγουρα πάντως ό, τι είδαμε δεν το θεωρήσαμε επαρκώς γοητευτικό για ένα ξένο κοινό που έχει συνηθίσει σε παραγωγές ποιότητας και αφηγήσεις που μιλάνε στη γλώσσα του, απαντώντας απορίες του.


Άρα θεωρήσαμε ότι έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε απ’ το μετερίζι μας  κάτι που θεωρούμε πάνω απ’ όλα ένα εθνικό στόχο. Το γεγονός ότι είμαστε ένα ζευγάρι  από δύο διαφορετικές χώρες, που και οι δύο μας έχουμε ζήσει σε Ευρώπη και Αμερική,  έχοντας εντέλει πολύ μεγάλη βιωματική αντίληψη του πως σκέφτεται και τι γοητεύει ένα ξένο κοινό μεσαίας και υψηλής τάξης, μας φέρνει σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλες προσπάθειες.  Ταυτόχρονα όμως έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε επαγγελματικά και από διεθνές μάρκετινγκ και από επικοινωνία, επί πλέον όσων λίγων σκαμπάζουμε από γαστρονομία. Έτσι θεωρήσαμε ότι όχι απλά έχουμε όλες τις δυνατότητες να κάνουμε κάτι καλό, κάτι χρήσιμο, κάτι σημαντικό, αλλά και την υποχρέωση να το προσπαθήσουμε, όντας το κορυφαίο μπλογκ στην Ελλάδα.


Έτσι, εδώ και τρία χρόνια που το πρωτοσκεφτήκαμε, θέσαμε λοιπόν ως στόχο μας να κάνουμε μια παραγωγή βίντεο γυρισμένη στα Αγγλικά. Μια παραγωγή που να απευθύνεται αποκλειστικά σε ξένο κοινό ανά τον κόσμο και να το μυεί στην Ελληνική σαλάτα. Να λύνει τα βασικά θέματα με τη γεύση και τη ποικιλία των υλικών που βρίσκει ή δεν βρίσκει κανείς σε βόρειες χώρες (π.χ. άνοστες ντομάτες, ενώ υπάρχουν pomodori & cherry που έχουν κάποια γεύση ) και να προβάλει την μοναδικότητα και αξία των Ελληνικών προϊόντων που εξάγονται εκεί ή και αυτών που θα μπορούσαν να εξαχθούν στο μέλλον.



Στόχος μας απ’ την αρχή της σύλληψης της ιδέας μας, δεν ήταν απλά να τους μάθουμε πως να κάνουν μια Ελληνική σαλάτα στη χώρα τους, αλλά να τους γοητεύσουμε με τη φύση, τα προϊόντα και την αξία μιας Ελλάδας που ίσως δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει.




Θέλαμε ‘να πουλήσουμε Ελλάδα’ με ένα τρόπο σύγχρονο, ήπιο και συναισθηματικά αποτελεσματικό για το κοινό μας, όχι με την έπαρση που συνήθως βγαίνει απ’ την θεμιτή περηφάνια για τον τόπο μας, η οποία όμως τυφλώνει πολλούς όταν επικοινωνούν με ξένους, βγάζοντας τη μαγκιά και αυθάδεια του Greek kamaki.


Όμως μια τέτοια παραγωγή, όπως την είχαμε ονειρευτεί και κουβεντιάσει με την σκηνοθετική ομάδα ήθελε σοβαρό budget, το οποίο (δυστυχώς ακόμη) δεν μπορούσαμε να βάλουμε απ’ τη τσέπη μας στο Cucina Caruso,  απλά για να εκπληρώσουμε ένα καθαρά ιδεαλιστικό όραμά μας. Χρειαζόμασταν ένα κεντρικό χορηγό και γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι το μόνο που θα μπορούσε να είναι αυτός, θα ήταν μια Ελληνική μάρκα με διεθνή παρουσία, η οποία έχει ένα απ’ τα τρία κεντρικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στην Ελληνική σαλάτα: Φέτα, Λάδι ή Ελιές, ώστε να έχει κάποιο νόημα και γι’ αυτήν. Και αυτό για μας δεν αποτελεί “αναγκαία υποχώρηση” αλλά ευκταίο σενάριο μια και αντιλαμβανόμαστε ως μέρος της αποστολής μας, το να προωθήσουμε ελληνικές μάρκες στο εξωτερικό.


Με το που συνειδητοποιήσαμε λοιπόν αυτό, αυθόρμητα, η πρώτη σκέψη μας πήγε σε μια εταιρεία παραγωγής φέτας που ξέραμε ότι είναι ηγέτης στην Ελλάδα, κάνει εξαγωγές (είναι #1 στον κόσμο), είναι σοβαρή, με σύγχρονη, καλή διοίκηση και στελέχη και πάνω απ’ όλα έχει εξαιρετικά προϊόντα που αγοράζουμε σπίτι μας. Έτσι, με πρωτοβουλία μας, χτυπήσαμε την πόρτα της Δωδώνη Α.Ε., η οποία ενθουσιάστηκε με την ιδέα που είχαμε, ασπάστηκε το όραμά μας και μας έδωσε το budget που χρειαζόμασταν για να γίνει μια παραγωγή υψηλού επιπέδου. Την ευχαριστώ πάρα πολύ που μας βοήθησε να υλοποιήσουμε ένα όνειρό μας και ακόμη πιο πολύ που μας έδωσε την ευκαιρία να γυρίσουμε την ταινία εκεί που παράγεται η φέτα της, στην πανέμορφη Ήπειρο.


Greek Salad - Zagori


Σημειώνω για την ιστορία και για τους κάθε λογής κακεντρεχείς που ανωνύμως γράφουν διάφορες μπούρδες στο διαδίκτυο, ότι το Cucina Caruso ειδικά γι’ αυτή την παραγωγή βίντεο, δεν εισπράττει καμία απολύτως αμοιβή (όλη η χορηγία πήγε στο να είναι πλούσια η παραγωγή και η προβολή της διεθνώς), θεωρώντας αυτή τη δουλειά ως “ηθικό χρέος μας” απέναντι στον υπέρτατο στόχο εξωστρέφειας της χώρας στο χώρο της γαστρονομίας, με τις όποιες δυνάμεις και δεξιότητες διαθέτουμε.


Επιπλέον, η Porsche Hellas που μας αγαπάει πολύ, συνέδραμε στη παραγωγή, δίνοντάς μας μια υπέροχη Cayenne S για τις ανάγκες του γυρίσματος (μα τι smooth super car ήταν αυτό… 3 ώρες Γιάννενα –Αθήνα χωρίς να το καταλάβουμε, ούτε εμείς, ούτε-ευτυχώς-τα ραντάρ). Ο παιδικός μου φίλος Πάρις Ζωγραφος, μας φιλοξένησε στον ειδυλλιακό και σεμνά πολυτελή ξενώνα του, Villa Zagori στο Πάπιγκο, δίνοντάς μας ένα εξαιρετικά όμορφο και αυθεντικό σκηνικό για το γύρισμα. Τέλος, ο επίσης φίλος, συνθέτης Πλάτων Ανδριτσάκης, έγραψε για μας αφιλοκερδώς την μουσική του βίντεο, εμπνεόμενος απ’ τα Ηπειρώτικα μοιρολόγια. Τους ευχαριστώ όλους δημόσια.


Greek Salad - Porsche


Επί της ουσίας, στο θέμα της προβολής της σαλάτας το concept είναι η επεξήγηση των 12 μυστικών ώστε να φτιάξει κανείς την ιδανική (κατ’ εμένα) Ελληνική σαλάτα. Γιατί αν γυρνάγαμε μια ταινία που απλά προβάλλει την Ελληνική σαλάτα όπως την τρώει κανείς σε μια ταβέρνα, αφενός δεν έχει κανένα οπτικό ενδιαφέρον λόγω “έλλειψης έκπληξης του θεατή” και αφετέρου δεν προβάλει την δυνατότητα της Ελληνικής σαλάτας να εμπλουτίζεται γαστρονομικά, γιατί την κρατά στην μονοτονία του παραδοσιακά οικείου.


Καθώς διαβάζετε τα μυστικά και βλέπετε τις επεξηγήσεις, καλό είναι να θυμάστε πάντα ότι στόχος της παραγωγής είναι να δούμε την Greek Salad απ’ έξω προς τα μέσα, δηλαδή με την αντίληψη των ξένων, να απαντήσουμε τις απορίες που μπορεί να έχουν και να έχουμε στο μυαλό μας τα υλικά που εκεί υπάρχουν διαθέσιμα (έχουμε περάσει αρκετές ώρες ψάχνοντας σε sites super markets στη βόρεια Ευρώπη και Αμερική τι υπάρχει διαθέσιμο πό τα σχετικά υλικά και λαχανικά και πως ονομάζεται…). Άρα σε πολλά θέματα δίνω πεδίο ελευθερίας και ταυτόχρονα προσπαθώ να προωθώ την ύπαρξη και αξία των Ελληνικών προϊόντων. Προφανώς δεν θα ήταν ίδιο το βίντεο αυτό, αν είχε γυριστεί για αμιγώς ελληνικό κοινό, αλλά τα 12 μυστικά έχουν νόημα για τον καθένα. Διαβάστε τα και δοκιμάστε τα.


Τα 12 μυστικά για την ιδανική μου Ελληνική σαλάτα:


1. Προτιμήστε πομοντόρια ή ντοματίνια και μάλιστα πολύχρωμα


Γιατί οι μεγάλες ντομάτες συνήθως είναι άνοστες (ειδικά στο εξωτερικό). Μη βασίζεστε λοιπόν στην ομορφιά τους και το καλό τους σχήμα, αλλά στη γεύση τους.  Συνήθως οι πιο άσχημες ντομάτες είναι και οι πιο φυσικές , άρα έχουν περισσότερη γεύση. Αξίζει να ψάχνει κανείς στις λαϊκές για ειδικές ποικιλίες προκειμένου να βρει γεύση. Πάντως ό,τι και να κάνει κανείς, ειδικά εκτός εποχής, συνήθως η καλύτερη επιλογή είναι τα ντοματίνια κάθε είδους και χρώματος. Εκεί έχει κανείς σοβαρές πιθανότητες να βρει ένταση γεύσης.


Greek Salad - Tip 1 tomatoes


2. Πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων


Μη μένετε στις κλασικές πράσινες, εμπλουτίστε με Φλωρίνης, κέρατο, κίτρινες, πορτοκαλί, ό,τι θέλετε αρκεί να έχετε τουλάχιστον 2-3 είδη που δίνουν χρώμα και γευστική πολυπλοκότητα.


Greek Salad - Tip 2 peppers


3. Χρησιμοποιείστε ΜΟΝΟ γνήσια Ελληνική Φέτα


Όχι άσπρα τυριά «τύπου φέτας» (διαδεδομένα στο εξωτερικό, ειδικά στην Αμερική) που γίνονται από αγελαδινά γάλατα και είναι άνοστα. Εξηγούμε ότι η φέτα γίνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, από ζώα που τρώνε χορτάρι και αρωματικά βότανα απ’ την αγνή Ελληνική φύση και δείχνουμε πώς η διαδικασία παρασκευής γίνεται παραδοσιακά μεν, αλλά με απόλυτα ελεγμένο επιστημονικό τρόπο και την εγγύηση μιας σύγχρονης βιομηχανίας.


Greek Salad - Tip 3 Feta


4. Οι ντομάτες σε θερμοκρασία δωματίου


Όχι κατευθείαν απ’ το ψυγείο δηλαδή. Οι ντομάτες, μόνο σε θερμοκρασία δωματίου βγάζουν όλα τα αρώματά τους και ως αποτέλεσμα η γεύση τους βελτιώνεται. Δεν υπάρχει για μένα χειρότερο σε ταβέρνα, από μια Ελληνική σαλάτα που μόλις έχει βγει απ’ το ψυγείο, έτοιμη-κομμένη και απλά βάζεις λίγο λάδι από πάνω. Η ανοστιά και η προχειρότητα στο μεγαλείο της.


5. Κόψτε τα λαχανικά σε μεγέθη μπουκιάς


Ειδικά οι μεγάλες ντομάτες στη σαλάτα, όταν έρχονται κομμένες σε χοντρές φέτες που μετά βίας χωράνε στο στόμα, δεν σ’ αφήνουν να απολαύσεις την σαλάτα. Όλο το παιχνίδι της γεύσης στην Ελληνική σαλάτα είναι να παίρνεις σε κάθε μπουκιά τον συνδυασμό γεύσης δύο-τριών υλικών και αυτό είναι εφικτό μόνο αν τα κομμάτια του καθενός λαχανικού είναι κομμένα τόσο μικρά, ώστε να μπορείς να πιάνεις με το πιρούνι περισσότερα από ένα.


6. Εμπλουτίστε με επιπλέον των βασικών υλικά τη σαλάτα σας


Η κάπαρη είναι για μένα δείγμα μιας προσεγμένης σαλάτας, αρκεί να την έχει ξεβγάλει κάποιος πριν, και προσωπικά την θεωρώ στα βασικά υλικά. Ο μαϊντανός, που ξενίζει πολλούς, δίνει φρεσκάδα και λειτουργεί αρμονικά με τα υπόλοιπα. Για τη ρίγανη δεν το συζητώ, είναι απαραίτητη, είτε φρέσκια είτε αποξηραμένη.


Από εκεί και πέρα βρίσκω εξαιρετική ιδέα τις καυτερές πιπεριές τουρσί και κάποια παξιμάδια, ειδικά τα χαρουπένια που δίνουν μια γλύκα. Θα μπορούσα να μιλήσω και για κρίταμο, αλλά είναι παντελώς άγνωστο στο εξωτερικό. Χοντρικά λοιπόν μέχρι εκεί, και ανάλογα τα γούστα του καθενός.
Προφανώς υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα και στην πολυπλοκότητα και για μένα αυτό ξεπερνιέται όταν μπαίνουν μαρούλια, αυγά κλπ.  που πλέον δεν προσθέτουν αλλά αφαιρούν χαρακτήρα. Τα πάντα θέλουν μέτρο και αίσθηση ισορροπίας στους συνδυασμούς.


Greek Salad - Tip 6 beyond basics


7. Η φέτα πρέπει να σπάει σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια


Το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει στις ταβέρνες η φέτα να έρχεται ως ένα ενιαίο κομμάτι οφείλεται στην ανάγκη να μπορούμε να ελέγχουμε ότι είναι η σωστή ποσότητα. Όμως σε οικιακή σαλάτα η φέτα πρέπει να έχει σπάσει, με το χέρι και όχι το μαχαίρι, ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα που θα πάνε με το ανακάτεμα παντού και θα δώσουν τη μαγική της γεύση. Στην Αμερική η Δωδώνη λανσάρει έτοιμη τριμμένη φέτα και για μας ήταν μια ευκαιρία να την προωθήσουμε σε αυτό τον συμπληρωματικό ρόλο.


Greek Salad - Tip 7 crumble Feta


8. Πρώτα καλό ξύδι ή μπαλσάμικο, μετά το λάδι.


Αν βάλετε πρώτα ξύδι θα μπορέσει να δώσει ένταση στα λαχανικά. Αν έχει μπει όμως πρώτα το λάδι, το ξύδι θα γλιστρήσει και θα πάει στον πάτο. Στη σαλάτα δεν σηκώνει να μπει μέτριο ξύδι της σειράς. Μόνο καλής ποιότητας. Εμείς προτείνουμε και μπαλσάμικο, μιας και η Ελλάδα εξάγει πολύ, αλλά ανεξάρτητα απ’ αυτό θεωρώ ότι είτε λευκό, είτε κόκκινο μπαλσάμικο ταιριάζει πολύ με τη σαλάτα. Στην τελική βέβαια, η επιλογή ξυδιού είναι θέμα προσωπικού γούστου. Πάντως δεν σηκώνει φτηνέντζες απ’ αυτά σε πλαστικό μπουκάλι που είναι για καθαρισμό αλάτων σε βραστήρες κλπ. Not in my salad, please!


9. Γενναιόδωροι με καλής ποιότητας Ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο


Στο εξωτερικό οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο σε σαλάτες, ως άρωμα με σπρέι. Δεν αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται επαρκής ποσότητα για να λειτουργήσει μια Ελληνική σαλάτα (περίπου 100 μλ.)  και να μπορεί κανείς να απολαύσει αργότερα την παπάρα του.  Στο βίντεο υπονοούμε ότι το καλύτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που θα βρούνε θα είναι προφανώς Ελληνικό, επιδιώκοντας εμμέσως να ψάξουν στα σουπερ μάρκετ τους για μια δικιά μας μάρκα.


10. Φυσικό αφρό θαλασσινού αλατιού, όχι απλό αλάτι


Σίγουρα ο αφρός αλατιού βοηθά στη νοστιμιά, αλλά εδώ πάλι ξέροντας ότι εξάγουμε τέτοια προϊόντα και απευθυνόμενοι σε foodies, δίνουμε ένα τιπ που μπορεί δυνητικά να βοηθήσει τους Έλληνες παραγωγούς-εξαγωγείς.


Greek Salad - Tips


11. Καλό ανακάτεμα της σαλάτας


Απαραίτητο προκειμένου να δέσουν οι γεύσεις, να ανακατευτούν τα υλικά, να σπάσουν κομματάκια φέτας και να πάνε παντού και τέλος να πιεστούν οι ντομάτες ώστε να βγάλουν ζουμί που θα πέσει στο λάδι, ώστε να ακολουθήσει το τελευταίο μυστικό…


12. Η ιεροτελεστία της παπάρας


Δεν έχεις απολαύσει Ελληνική σαλάτα αν δεν κόψεις ένα κομμάτι ψωμί να το ρίξεις στο λάδι με τα ζουμιά ντομάτας, τα ψήγματα της φέτας, τη ρίγανη και το τυχαίο κομμάτι από κρεμμύδι ή κάπαρη, να τα μαζέψεις όλα και να το βάλεις το στόμα σου. Η παπάρα είναι «το ελληνικό φοντύ» και όλα τα μυστικά που είπαμε μέχρι εδώ δεν έχουν αξία, αν δεν καταλήξουν σ’ αυτό!


Greek Salad - the 12 tips


Αυτά είναι λοιπόν τα 12 μικρά μυστικά που θα απογειώσουν μια Ελληνική σαλάτα, είτε την ετοιμάσετε το καλοκαίρι στην Τήνο με άνυδρες ντομάτες που μοσχοβολάν από 10 μέτρα, είτε στο Οχάιο ή την Στοκχόλμη, με ό,τι δυνατότητες υπάρχουν να βρείτε τα ιδανικά υλικά εκεί.


Επειδή εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με την γευστική πρόταση ενός μπλογκ, αλλά με μια ιδέα που έχει ως απώτερο στόχο να αναδείξει ένα εθνικό πιάτο «στα καλύτερά του» και να διαδώσει διεθνώς την ανάγκη για κορυφαίας ποιότητας Ελληνικά προϊόντα σε ένα επιλεκτικό κοινό, θα χαρούμε πολύ αν μας βοηθήσετε να διαδώσουμε το συγκεκριμένο βίντεο, μοιράζοντάς το μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης σε γνωστούς σας που ζουν στο εξωτερικό.
Ευχαριστούμε και καλή τύχη σε όλους μας σ’ αυτή την προσπάθεια!





Η Ελληνική σαλάτα διεθνώς και το βίντεο με τα 12 μυστικά της 4.12/5 (82.31%) 26 votes








Source link

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.