6 πράγματα που λέμε και «ποινικοποιούν» την εξωσωματική γονιμοποίηση
Η πραγματοποίηση εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να χρειάζεται εξαιρετικά πολύ χρόνο από την πλευρά μας, που μπορεί να μας επηρεάσει τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά. Για τα ζευγάρια που βιώνουν τη στειρότητα, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι συχνά η τελευταία ευκαιρία να συλλάβουν ένα παιδί. Με όλο αυτό το άγχος, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ένα ζευγάρι είναι οι φίλοι και η οικογένεια που τους κάνουν να νιώθουν ντροπή για την απόφασή τους να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αλλά μερικές φορές ακόμη και τα πράγματα που λέγονται με τις καλύτερες προθέσεις μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε επιφυλακτικοί για την επιλογή μας. Εδώ είναι μερικά κοινά πράγματα που οι φίλοι και η οικογένεια λένε και κάνουν που μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι στην πραγματικότητα «ποινικοποιούν» την εξωσωματική γονιμοποίηση.
1. Λέγοντας: “Θα συμβεί αν απλά χαλαρώσετε”
Η υπογονιμότητα είναι τεκμηριωμένη ιατρική κατάσταση, όχι ψυχολογική. Αυτό που μας λέει ο λόγος για τον οποίο δεν είστε έγκυος είναι επειδή δεν είστε αρκετά χαλαροί, είναι σαν να αποκαλείτε ψεύτες τους επιστήμονες γονιμότητας, όταν έχουν αφιερώσει πιθανώς χρόνια για αποτελέσματα των δοκιμών (για να μην αναφέρουμε τις βελόνες) για να αποδείξουν κάτι διαφορετικό.
2. Ρωτώντας, “Γιατί δεν υιοθετήσατε;”
Είναι αλήθεια ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να κοστίσει περίπου το ίδιο με την υιοθεσία. Αλλά όπως και στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ακόμη και με την υιοθεσία δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα καταλήξετε με ένα μωρό στο τέλος της διαδικασίας. Και τα ζευγάρια χωρίς προβλήματα γονιμότητας δεν πιέζονται να «υιοθετήσουν». Γιατί πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι επειδή θέλετε γενετική σύνδεση με το παιδί σας;
3. Να ενοχλούνται όταν δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια λόγω του προγράμματος φαρμάκων μας
6 η ώρα σημαίνει 6 η ώρα. Όταν πληρώνετε χιλιάδες ευρώ για κάτι που ονειρεύεστε εδώ και χρόνια, δεν είστε διατεθειμένοι να αφήσετε το 6:03 να είναι “σχεδόν το ίδιο πράγμα”. Και όχι, ένα ψυγείο με παγοκύστη δεν είναι το ίδιο με ένα ψυγείο.
4. Επαναλαμβανόμενη αναφορά στην ακριβή εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ναι, η εξωσωματική γονιμοποίηση κοστίζει χιλιάδες ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία δεν καλύπτονται από ασφάλιση. Πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους ή δανείζονται χρήματα από τους φίλους και την οικογένειά τους για να καλύψουν το κόστος της θεραπείας. Αλλά αν δεν σας ζητάνε να βοηθήσετε στο σχέδιο τους, ο τρόπος με τον οποίο ξοδεύουν τα χρήματα δεν είναι πραγματικά η δουλειά σας.
5. Ρωτώντας: “Έχετε δοκιμάσει τον βελονισμό / σεξ σε μια ειδική θέση / σεξ στην πανσέληνο / βιταμίνες / διαλογισμό / αυτό το μαγικό φίλτρο;”
Όταν ένα ζευγάρι έχει ζητήματα υπογονιμότητας, δεν αφήνει κανένα ενδεχόμενο να περάσει χωρίς να το δοκιμάσει. Οι πιθανότητες είναι ό, τι είναι το μεγάλο αυτό σχέδιο, έχει ήδη δοκιμαστεί χωρίς επιτυχία. Επιπλέον, όταν προτείνετε μια εναλλακτική μέθοδο εκτός από την εξωσωματική γονιμοποίηση, δεν είστε υποστηρικτικοί – αμφισβητείτε την απόφασή του ζευγαριού λέγοντας ότι γνωρίζετε το σώμα τους καλύτερα από ότι αυτοί.
6. Λέγοντας την ιστορία του γείτονα του καλύτερου φίλου της αδελφής του ξαδέλφου σας, που έμεινε έγκυος φυσικά μετά από ανεπιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση.
Γνωρίζουν ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε. Αλλά η εξιστόρηση εμπειριών για άλλους ανθρώπους με τις οποίες προσπαθείτε να μας πείτε ότι χάνουν χρόνο και χρήμα για τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, δεν είναι η καλύτερη υποστήριξη. Αν θέλεις να είσαι καλός φίλος, πες ότι θα είσαι εκεί για αυτούς, ανεξαρτήτως του τι θα κάνεις. Το θέμα είναι η στήριξη.
Post a Comment