Οι μύθοι του online dating καταρρίπτονται
To online dating έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αρχικά, υιοθετήθηκε από την γκέι κοινότητα και είναι παγκοσμίως γνωστό πως ότι υιοθετείται από την γκέι κοινότητα γίνεται τάση. To Tinder για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα της ίδια της εφαρμογής, από την εκκίνηση του στην αγορά μέχρι τον Μάρτιο του 2018 έγιναν περί τα 20 δισεκατομμύρια matches – match στο tinder γίνεται όταν σε «επιλέγουν» και εσύ δίνεις καταφατική απάντηση. To OKCupid από την άλλη, μία πιο σοφιστικέ εφαρμογή όπου συμπληρώνεις πολλές προσωπικές σου προτιμήσεις και σου προτείνει ταίρι, μετράει 7.3 εκατομμύρια μηνύματα καθημερινά τα οποία ανταλάσσονται μεταξύ των χρηστών του.
Η τόσο διαδεδομένη χρήση των dating εφαρμογών είναι λογικό να έχει δημιουργήσει κάποια στερεότυπα-μύθους. Σαν το στερεότυπο που υπήρχε ότι αν μπεις στο ίντερνετ χωρίς antivirus θα κολλήσεις ιό – η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζεσαι antivirus αν ξέρεις μερικά βασικά πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και στα dating apps: Αν «εκπαιδευτείς» λίγο δεν κινδυνεύεις.
Όλοι λένε ψέματα
Υπάρχει η άποψη ότι οι dating εφαρμογές είναι γεμάτες από ανώμαλους τύπους –κυρίως άντρες- οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αθώες γυναίκες που μπήκαν με σκοπό να ανακαλύψουν την εφαρμογή. Έρευνες δείχνουν ότι γενικά ο κόσμος βάζει κάποιου είδους σάλτσα στις λεπτομέρειες που αφορούν τη ζωή του. Άλλες έρευνες όμως δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει και στις γνωριμίες που απαιτούν φυσική παρουσία.
Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πουν ψέματα σε μία συναλλαγή με κάποιον πιθανό σύντροφο, παρά σε άλλες κοινωνικές συναναστροφές. Ωστόσο τα ψέματα που προτιμά να λέει ο κόσμος θεωρούνται σχετικά αθώα – τι πειράζει αν είναι κάποιος δύο χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι σου είπε; Ενώ τα υπερβολικά τραγικά ψέματα όπως αυτά που αφορούν την εκπαίδευση και την οικογενειακή κατάσταση, συναντώνται σε σπάνιες περιπτώσεις.
Το online dating είναι για τους απεγνωσμένους
Έχεις συναντήσει ποτέ ζευγάρι που να παραδέχεται ότι γνωρίστηκε online; Πιθανότατα όχι. Παρότι είναι λογικό το ζευγάρι να ντρέπεται να παραδεχτεί τον τρόπο με τον οποίο γνωρίστηκε, η πραγματικότητα δεν το δικαιολογεί. Δεν υπάρχει καμία αξιοσημείωτη διαφορά προσωπικοτήτων στα ζευγάρια που γνωρίστηκαν online και στα ζευγάρια που γνωρίστηκαν τυχαία.
Η διαφορά αυτών που ψάχνουν για ταίρι online με αυτούς που προτιμούν τον πατροπαράδοτο τρόπο είναι στην αντιμετώπιση των απορρίψεων. Προφανώς, σε όσους έχουν επιλέξει τη διαδικτυακή γνωριμία, η απόρριψη κοστίζει λίγο παραπάνω – γι’ αυτό επιλέγουν την διαδικτυακή. Όσον αφορά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των διαδικτυακών χρηστών, μια μεγάλη έρευνα που χρησιμοποιεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με όσους γνωρίστηκαν με τον πατροπαράδοτο τρόπο, όσοι συναντήθηκαν στο διαδίκτυο ήταν πιθανότερο να εργάζονται και είχαν καλύτερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Τυχαίο;
Οι διαδικτυακές σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης
«Προφανώς» είναι η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι μέλλει γενέσθαι και αν θα καταλήξει σε μήνα του μέλιτος.
Από κάποιες μεγάλες έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, διαπιστώθηκε ότι το 1/3 των γάμων έγινε έπειτα από διαδικτυακή γνωριμία. Αρκετά μεγάλο ποσοστό θα έλεγε κανείς, αν σκεφτούμε ότι το online dating είναι κάτι νέο. Έπειτα η ίδια έρευνα ανακάλυψε ότι τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν διαδικτυακώς, είχαν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν και όσα ζευγάρια της έρευνας έμειναν μαζί (η έρευνα διήρκησε επτά χρόνια) και είχαν γνωριστεί online, δήλωναν πιο ευτυχισμένα.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας αντικρούονται με τα αποτελέσματα μίας άλλης μεγάλης έρευνας η οποία υποδεικνύει ότι οι διαδικτυακές γνωριμίες είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε χωρισμό παρά σε γάμο.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;
Το 16% του δείγματος των διαδικτυακών ζευγαριών ήταν ζευγάρια ομοφυλόφιλων και όπως είναι λογικό, δεν μπορούσαν πρακτικά να παντρευτούν. Ένα μεγάλο ποσοστό του υπολοίπου 84% δήλωσε ότι η υποστήριξη που είχε από την οικογένεια και τους φίλους του ήταν μηδαμινή. Και η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχεις υποστήριξη από τους φίλους και την πεθερά, ο χωρισμός είναι πολύ πιθανός.
Οι αλγόριθμοι που σου βρίσκουν ταίρι είναι καλύτεροι από την κρίση σου
Οι αλγόριθμοι αυτών των εφαρμογών ψάχνουν να βρουν το κατάλληλο ταίρι βάση κάποιων χαρακτηριστικών σου. Για παράδειγμα, αν έχεις δηλώσει εξωστρεφής, η εφαρμογή ψάχνει να σου βρει κάποιον εξωστρεφή, αν δηλωνεις επιβλητικός χαρακτήρας, η εφαρμογή ψάχνει να σου βρει κάποιον που να του αρέσει να υποτάσσεται. Ακόυγεται λογικό, αλλά η επίσημη έρευνα δεν βρίσκει κάποιον τέτοιο συσχετισμό. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς εξελίσσεται το ζευγάρι και πώς αλλάζει ανά τα χρόνια.
Ενδιαφέρον αποτελεί το πείραμα του OKCupid. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή το OKCupid σε βάζει να συμπληρώσεις δεκάδες ερωτήσεις με βάση τις πεποιθήσεις σου ή τα ενδιαφέροντα σου. Αφού απαντήσεις, ψάχνει να σου βρει λογαριασμούς που ταιριάζουν με το προφίλ που έχεις παρουσιάσει. Το ΟΚCupid για μία μέρα άλλαξε τα ποσοστά συμβατότητας από 30% σε 90% και το ανάποδο. Το αποτέλεσμα; Δεν υπήρξε σχεδόν καμία διαφορά στην πιθανότητα των χρηστών να επικοινωνήσουν ή να συνεχίσουν μία συνομιλία. Ίσως επειδή είναι απεγνωσμένοι για σχέση…
Post a Comment