Header Ads

Επιλόχειος κατάθλιψη: ο πλήρης οδηγός

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό (PPD – Postpartum depression) είναι ένα κοινό πρόβλημα που σχετίζεται με τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι η κατάθλιψη που μια γυναίκα βιώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από τον τοκετό. Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό θεωρείται ιατρικά ως υποσύνολο της επιλόχειας κατάθλιψης. Το PPD μπορεί να επηρεάσει και το 10% των πατέρων.


Οι βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην προδιάθεση των γυναικών να αναπτύξουν την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος που να δείχνει οριστικά ότι κάποιος έχει PPD. Οι επιλογές θεραπείας για το PPD περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των ασθενών, ομάδες υποστήριξης, ψυχοθεραπεία και / ή φάρμακα. Ιδιαίτερη προσοχή λαμβάνεται όταν εξετάζεται η φαρμακευτική αγωγή δεδομένου του ενδεχόμενου κινδύνου έκθεσης του μωρού στα φάρμακα μέσω του θηλασμού.


Οι νέες μητέρες που έχουν υποφέρει από κατάθλιψη κατά το peripartum – δηλαδή την τελευταία περίοδο της κύησης και την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό – είναι πολύ πιθανότερο να έχουν κατάθλιψη ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον. Τα παιδιά μιας μητέρας ή πατέρα με PPD διατρέχουν κίνδυνο για συναισθηματικές προκλήσεις. Η εντατική επέμβαση νοσηλείας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης της peripartum κατάθλιψης.


Τι είναι η κατάθλιψη μετά τον τοκετό και η peripartum κατάθλιψη; Υπάρχουν διάφοροι τύποι κατάθλιψης peripartum;

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό, η οποία περιλαμβάνεται στην peripartum κατάθλιψη (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μέσα σε ένα μήνα μετά τον τοκετό), μπορεί να είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που συνδέεται με τον τοκετό. Η ασθένεια αυτή χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη που υφίσταται μια γυναίκα είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από τον τοκετό, επηρεάζοντας περίπου το 3% -6% των γυναικών που γεννούν, μέχρι 20% μόνο στις γυναίκες με κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Η peripartum κατάθλιψη συμβαίνει μετά από μία στις οκτώ γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επηρεάζουν περίπου μισό εκατομμύριο γυναίκες κάθε χρόνο. Η peripartum κατάθλιψη ονομάζεται επίσης μείζων κατάθλιψη με εμφάνιση peripartum. Η παραλογιστική σκέψη μετά τον τοκετό, που ονομάζεται ψύχωση μετά τον τοκετό, επηρεάζει περίπου μία στις 500 έως 1.000 γυναίκες.


Ειδικότερα, η κατάθλιψη μετά τον τοκετό δεν είναι ασθένεια αποκλειστική για τις μητέρες. Οι πατέρες μπορούν να το βιώσουν, επίσης. Όπως και με τις γυναίκες, τα συμπτώματα στους άνδρες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι πατέρες που έχουν δυσκολία να φροντίσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους όταν υποφέρουν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Δυστυχώς, έως και 50% των ατόμων με κατάθλιψη μετά τον τοκετό ή ψύχωση μετά τον τοκετό ποτέ δεν ανιχνεύονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τον ασθενή και την οικογένεια.


Συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι κάτι περισσότερο από μια μελαγχολία μετά τη γέννηση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:


• αισθήματα απελπισίας ή απαξίωσης

• κατάθλιψη

• ανησυχία

• προβλήματα που συνδέονται με το μωρό

• θλίψη

• πιθανά συναισθήματα πρόκλησης βλαβών στον εαυτό τους ή το μωρό


Στην περίπτωση αυτοκτονικών σκέψεων ή σκέψεων για βλάβη στο μωρό, η κατάθλιψη μετά τον τοκετό απαιτεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη και η ιατρική περίθαλψη πρέπει να προσπελαστεί αμέσως.


Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό;

Παρόμοια με πολλές άλλες συνθήκες ψυχικής υγείας, θεωρείται ότι υπάρχει γενετικό υπόβαθρο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Οι γρήγορες αλλαγές στα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό θεωρούνται βιολογικοί παράγοντες στην ανάπτυξη αυτής της κατάστασης. Άτομα με ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους πριν από την εγκυμοσύνη διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά την γέννα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνδρες είναι επίσης γνωστό ότι αντιμετωπίζουν αλλαγές σε αρκετές ορμόνες κατά τη διάρκεια της peripartum περιόδου που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη PPD. Επίσης, το άγχος τυχόν ιατρικών επιπλοκών ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης ή της γέννησης, καθώς και το άγχος που είναι εγγενές στη φροντίδα ενός νεογνού είναι σημαντικοί παράγοντες.


Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της κατάθλιψης μετά τον τοκετό είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης πριν και μετά τη γέννηση του μωρού και τα οικογενειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ιστορίας ενδοοικογενειακής βίας.


Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της κατάθλιψης μετά τον τοκετό;

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μετά τον τοκετό ξεκινούν είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε μέσα σε τέσσερις εβδομάδες μετά από τη γέννηση του παιδιού και περιλαμβάνουν τα εξής:


• Αισθήματα βαθιάς θλίψης, κενότητας, συναισθηματικού μουδιάσματος, ευερεθιστότητας ή θυμού.

• Αίσθημα ευερεθιστότητας ή θυμού

• Τάση απομάκρυνσης από τις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους ή από δραστηριότητες που είναι συνήθως ευχάριστες για τον πάσχοντα από την PPD

• Συνεχής κόπωση, δυσκολία στον ύπνο, υπερκατανάλωση τροφής ή απώλεια όρεξης

• Έντονη αίσθηση αποτυχίας ή ανεπάρκειας

• Έντονη ανησυχία και άγχος για το μωρό ή έλλειψη ενδιαφέροντος για το μωρό

• Σκέψεις για αυτοκτονία ή φόβους για βλάβη στο μωρό


Η μετά τον τοκετό ψύχωση συμβαίνει πολύ πιο σπάνια και πιστεύεται ότι είναι μια σοβαρή μορφή κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Παραληρητικές ψευδαισθήσεις

• Ψευδαισθήσεις (για παράδειγμα, ακούγοντας φωνές ή βλέποντας πράγματα που δεν είναι πραγματικά)

• Σκέψεις για βλάβη του μωρού

• Σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης


Πώς οι γιατροί διαγιγνώσκουν την κατάθλιψη μετά τον τοκετό;

Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος που να δείχνει οριστικά ότι κάποιος έχει PPD. Επομένως, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης διαγιγνώσκουν αυτή τη διαταραχή συγκεντρώνοντας ένα ολοκληρωμένο ιστορικό ιατρικής, οικογενειακής και ψυχικής υγείας. Οι ασθενείς τείνουν να ωφελούνται όταν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης λαμβάνει υπόψη ολόκληρη τη ζωή και το ιστορικό του πελάτη του. Αυτό περιλαμβάνει, χωρίς να περιορίζεται σε αυτά, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, το πολιτισμικό, το θρησκευτικό, το εθνοτικό υπόβαθρο και το κοινωνικοοικονομικό καθεστώς του ατόμου. Ο επαγγελματίας υγείας θα κάνει επίσης μια φυσική εξέταση ή θα ζητήσει από τον γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να εκτελέσει μία. Η ιατρική εξέταση συνήθως περιλαμβάνει εργαστηριακές εξετάσεις για την αξιολόγηση της γενικής υγείας του ατόμου και ως μέρος της ανίχνευσης του ατόμου για ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να συνεισφέρουν σε συμπτώματα ψυχικής υγείας.


Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό πρέπει να διακρίνεται από την μελαγχολία μετά τον τοκετό, η οποία τείνει να εμφανίζεται στις περισσότερες νέες μητέρες. Στο σύντομο πρόβλημα της μελαγχολικής διάθεσης, περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κλάμα, θλίψη, ευερεθιστότητα, άγχος και σύγχυση. Σε αντίθεση με τα συμπτώματα της PPD, τα συμπτώματα τμελαγχολίας τείνουν να κορυφώνονται γύρω από την τέταρτη ημέρα μετά τον τοκετό, να επιλυθούν έως την 10η ημέρα και δεν τείνουν να επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί.


Η μετά τον τοκετό ψύχωση είναι μια ψυχιατρική έκτακτη ανάγκη που απαιτεί άμεση παρέμβαση εξαιτίας του κινδύνου ότι ο πάσχων θα μπορούσε να σκοτώσει το μωρό ή τον εαυτό του. Η ψύχωση μετά τον τοκετό αρχίζει συνήθως μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής τείνουν να περιλαμβάνουν εξαιρετικά αποδιοργανωμένη σκέψη, παράξενη συμπεριφορά, ασυνήθιστες ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Η ψύχωση μετά τον τοκετό είναι συχνά σύμπτωμα της διπολικής διαταραχής, που ονομάζεται επίσης μανιακή κατάθλιψη.


Ποιες είναι οι θεραπείες για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό;

Εκπαιδευτικά προγράμματα και ομάδες υποστήριξης

Η θεραπεία της κατάθλιψης μετά τον τοκετό σε άνδρες και γυναίκες είναι παρόμοια. Τόσο οι μητέρες όσο και οι πατέρες με αυτήν την πάθηση έχουν βρεθεί ότι επωφελούνται πολύ από την εκπαίδευση για την ασθένεια, καθώς και από την υποστήριξη μέσω άλλων γονέων που βρίσκονται σε αυτή τη θέση.


Ψυχοθεραπείες

Η ψυχοθεραπεία (“talk therapy”) περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή για τον προσδιορισμό μεθόδων για την επίλυση προβλημάτων και την αντιμετώπιση όλων των μορφών κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Μπορεί να είναι μια ισχυρή παρέμβαση και μπορεί να παράγει θετικές βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εναλλακτική λύση στη θεραπεία με φάρμακα σε γυναίκες που θηλάζουν. Γενικά, αυτές οι θεραπείες χρειάζονται εβδομάδες έως μήνες για να ολοκληρωθούν. Εντονότερη συμβουλευτική μπορεί να χρειαστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη θεραπεία πολύ σοβαρής κατάθλιψης ή άλλων ψυχιατρικών συμπτωμάτων.


Διαπροσωπική θεραπεία (IPT):

Αυτή βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και βοηθά το άτομο με PPD να αναπτύξει αποτελεσματικότερες δεξιότητες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων. Η IPT χρησιμοποιεί δύο στρατηγικές για την επίτευξη αυτών των στόχων.


• Η πρώτη είναι η εκπαίδευση για τη φύση της κατάθλιψης. Ο θεραπευτής θα τονίσει ότι η κατάθλιψη είναι μια κοινή ασθένεια και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να περιμένουν να βελτιωθούν με τη θεραπεία.

• Η δεύτερη προσδιορίζει συγκεκριμένα προβλήματα (όπως το άγχος της παιδικής μέριμνας ή οι διαπροσωπικές συγκρούσεις). Αφού καθοριστούν τα προβλήματα, ο θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει να θέσει ρεαλιστικούς στόχους για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Μαζί, το άτομο με PPD και ο θεραπευτής του / της θα χρησιμοποιήσουν διάφορες τεχνικές θεραπείας για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Αυτή βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και στη μείωση της πιθανότητας να επιστρέψει βοηθώντας τον πάσχοντα της PPD να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του. Στο CBT, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τρεις τεχνικές για να επιτύχει αυτούς τους στόχους.

• Διδακτική συνιστώσα: Αυτή η φάση συμβάλλει στη δημιουργία θετικών προσδοκιών για τη θεραπεία και στην προώθηση της συνεργασίας.

• Γνωστική συνιστώσα: Βοηθάει στον εντοπισμό των σκέψεων και των παραδοχών που επηρεάζουν τις συμπεριφορές, ιδιαίτερα εκείνες που μπορεί να προδιαθέτουν το άτομο με PPD να είναι κατάθλιψη.

• Συμπεριφορικό στοιχείο: Χρησιμοποιεί τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς για να διδάξει στο άτομο με PPD αποτελεσματικότερες στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων.


Φάρμακα

Η φαρμακευτική θεραπεία για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου. Οι κύριοι τύποι αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης / νορεπινεφρίνης / ντοπαμίνης (NSRIs), τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA) και οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ). Τα φάρμακα SSRI επηρεάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Για πολλούς γιατρούς, αυτά τα φάρμακα είναι η πρώτη επιλογή λόγω του υψηλού επιπέδου αποτελεσματικότητας και της γενικής ασφάλειας αυτής της ομάδας. Παραδείγματα αντικαταθλιπτικών παρατίθενται εδώ. Το γενικό όνομα είναι πρώτα, με το εμπορικό σήμα σε παρένθεση:

• Η φλουοξετίνη (Prozac)

• Σερτραλίνη (Zoloft)

• Παροξετίνη (Paxil)

• Φλουβοξαμίνη (Luvox)

• Citalopram (Celexa)

• Escitalopram (Lexapro)

• Vilazodone (Viibryd)

• Vortioxetine (Trintellix)


SNRI και NDR:

• Βουπροπιόνη (Wellbutrin)

• Μιρταζαπίνη (Remeron)

• Βενλαφαξίνη (Effexor)

• Ντουλοξετίνη (Cymbalta)

• Δεσβηλαφαξίνη (Pristiq)

• Levomilnacipran (Fetzima)

Τα TCAs μερικές φορές συνταγογραφούνται σε σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης ή όταν οι SSRI ή SNRIs είναι αναποτελεσματικά. Αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν έναν αριθμό χημικών ουσιών στον εγκέφαλο (νευροδιαβιβαστές), ειδικά την επινεφρίνη και τη νορεπινεφρίνη (που ονομάζονται επίσης αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη, αντίστοιχα). Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

• Αμιτριπτυλίνη (Elavil)

• Κλομιπραμίνη (Anafranil)

• Δεσιπραμίνη (Norpramin)

• Δοξαπίνη (Adapin)

• Ιμιπραμίνη (Tofranil)

• Νορτριπτυλίνη (Pamelor)


Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα βελτιώνονται. Μπορεί να πάρει από μία έως έξι εβδομάδες λήψης φαρμάκου στην αποτελεσματική δόση του για να παρατηρήσει κανείς τη βελτίωση στη διάθεση. Επομένως, είναι σημαντικό να μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο, επειδή τα οφέλη μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως. Τα ΜΑΟΙ δεν χρησιμοποιούνται συχνά μετά την εισαγωγή των SSRIs. Λόγω της πιθανότητας αλληλεπιδράσεων, τα MAOIs μπορεί να μην λαμβάνονται με πολλούς άλλους τύπους φαρμάκων και πρέπει να αποφεύγονται επίσης ορισμένοι τύποι τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη (όπως τα παλαιωμένα τυριά, οι οίνοι και τα ωριμασμένα κρέατα). Παραδείγματα ΜΑΟΙ περιλαμβάνουν την φαινελζίνη (Nardil) και την τρανυλκυπρομίνη (Parnate). Άτυπα νευροληπτικά φάρμακα συχνά συνταγογραφούνται εκτός από μια φαρμακευτική αγωγή σταθεροποίησης της διάθεσης σε άτομα με ψύχωση μετά τον τοκετό. Παραδείγματα άτυπων νευροληπτικών περιλαμβάνουν:

• Αριπιπραζόλη (Abilify)

• Ολανζαπίνη (Zyprexa)

• Παλιπεριδόνη (Invega)

• Quetiapine (Seroquel)

• Ρισπεριδόνη (Risperdal)

• Ζιπρασιδόνη (Geodon)

• Ασεναπίνη (Σαφρής)

• Iloperidone (Fanapt)

• Lurasidone (Latuda)


Τα μη νευροληπτικά φάρμακα σταθεροποίησης διάθεσης χρησιμοποιούνται μερικές φορές και με ένα νευροληπτικό φάρμακο για τη θεραπεία ατόμων με ψύχωση μετά τον τοκετό διότι μπορεί επίσης να υπάρχει διπολική διαταραχή σε μερικούς ασθενείς. Παραδείγματα μη-νευροληπτικών σταθεροποιητών διάθεσης περιλαμβάνουν το λίθιο (ανθρακικό λίθιο, κιτρικό λίθιο), το divalproex sodium (Depakote), την καρβαμαζεπίνη (Tegretol) και τη λαμοτριγίνη (Lamictal).


Ποια είναι η πρόγνωση της κατάθλιψης μετά τον τοκετό;

Οι γυναίκες που έχουν υποφέρει από κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη ξανά κάποτε στο μέλλον. Επίσης, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και για την κατάχρηση καπνού ή άλλων ουσιών. Τα παιδιά των μητέρων με PPD διατρέχουν κίνδυνο για ιατρικές συναισθηματικές προκλήσεις ως αποτέλεσμα προβληματικών σχέσεων με τη μητέρα τους και για τη λήψη ελλιπούς φροντίδας από τη μητέρα τους.


Είναι δυνατόν να αποφευχθεί η κατάθλιψη μετά τον τοκετό;

Η εντατική νοσηλευτική επέμβαση με τη μορφή επισκέψεων σε νέες μητέρες από κάποιο νοσηλευτή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης της κατάθλιψης μετά τον τοκετό.


Source link

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.