Πώς ο ύπνος επηρεάζει το σπέρμα
Σύμφωνα με νέα μελέτη, βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της χρωμοσωμικής υγείας στο σπέρμα.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 2020 δείγματα σπέρματος για τη μελέτη, τα οποία παρασχέθηκαν από 796 άνδρες εθελοντές από κολέγια στο Τσονγκκίνγκ (Κίνα) από το 2013 έως το 2015.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές με περισσότερες από εννέα ώρες ύπνου την ημέρα και εκείνοι με 6,5 ώρες ή λιγότερο ύπνο είχαν 41% και 30%, αντίστοιχα, χαμηλότερη HDS – έναν δείκτη που αντιπροσωπεύει την αναλογία σπερματοζωαρίων με ανώμαλη χρωματίνη – από τους εθελοντές με 7 έως 7,5 ώρες ανά ημέρα ύπνου.
Η χρωματίνη είναι ένα σύμπλεγμα DNA και πρωτεϊνών που σχηματίζουν τα χρωμοσώματα. “Αυτή είναι νέα πληροφορία μετά την πεποίθησή μας ότι η διάρκεια του ύπνου έχει αντίστροφη συσχέτιση κατανομής του όγκου του σπέρματος και του συνολικού αριθμού των σπερματοζωαρίων. Στην προηγούμενη μελέτη διαπιστώσαμε ότι αυτές οι δύο παράμετροι σπέρματος ήταν υψηλότερες όταν ο ύπνος ήταν 7,0 έως 7,5 ώρες την ημέρα, και είτε ο μεγαλύτερος είτε ο βραδύτερος ύπνος συνδέθηκε με τη μείωση των δύο παραμέτρων του σπέρματος”, δήλωσε ο Δρ Jia Cao, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Το εύρημα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Research.
Post a Comment