Header Ads

Ποδήλατο στην Αθήνα: Όσα πρέπει να ξέρεις


Θέλετε λόγο να ξεκινήσετε ποδήλατο; Έχουμε είκοσι και είναι όλοι τους… υπέροχοι. 


Αν σας πείσαμε τότε, διαβάστε παρακάτω όσα οφείλετε να ξέρετε πριν ασχοληθείτε με το υπέροχο αυτό χόμπι.


Τι ποδήλατο να πάρω;


Το θέλετε για την καθημερινή σας μετακίνηση στη δουλειά και για μικρές διαδρομές εντός πόλης; Ή μήπως για τις σαββατιάτικες εξορμήσεις σας στο βουνό; Ψάχνετε κάτι ενδιάμεσο ή μήπως με περισσότερες ταχύτητες; Θέλετε να παίρνετε το ποδήλατο μαζί σας στα Μέσα; Τι διαδρομές θα διανύετε κατά βάση με το νέο σας ποδήλατο; Ένας διαχωρισμός με βάση τα παραπάνω ερωτήματα είναι αυτός σε Πόλης, Βουνού και Δρόμου.


Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές ακόμη κατηγορίες και υποκατηγορίες που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Υπάρχουν λόγου χάρη τα υβριδικά ή τα custom made για ιδιαίτερες απαιτήσεις και συνδυασμό αναγκών, τα «σπαστά» για πιο βολική μετακίνηση με μετρό, τραμ ή πλοίο, τα trekking ή touring για μεγάλες διαδρομές ή τα ηλεκτρικά για τις απαιτητικές ανηφόρες.


Για ένα μέσο ποδήλατο που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους χωρίς προβλήματα, υπολογίστε πως θα διαθέσετε περί τα 400€. Αν περιμένατε μια πολύ χαμηλότερη τιμή της τάξης των 100€, τότε είναι προτιμότερο να ψάξετε για ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο, παρά να καταφύγετε στην επισφαλή λύση των φθηνών ποδηλάτων μαζικής παραγωγής.


Το υλικό κατασκευής του ποδηλάτου, βέβαια, είναι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το κόστος. Το ατσάλι είναι άκρως οικονομικό, αλλά είναι ιδιαίτερα βαρύ, το αλουμίνιο είναι το πιο συνηθισμένο και αρκετά πιο ελαφρύ, αλλά λίγο ακριβότερο.


Το κόστος προφανώς αυξάνεται και με τα αξεσουάρ του – κράνος, φωτάκια, παγουράκι, γάντια, γυαλιά κ.α. Δείτε εδώ, μερικές επιλογές για αξεσουάρ ποδηλάτου. 


Ενδεικτικά, δείτε εδώ ποδήλατα από την Intersport, εδώ τις επιλογές της Tsirikos Bikes και εδώ εκείνες της Cyclist.gr ή επισκεφθείτε το κοντινότερο κατάστημα αγοράς ποδηλάτων στην γειτονιά σας – σίγουρα θα υπάρχει.


Βολτάρουμε;


Ωραία λοιπόν, το πήρατε, το καμαρώσατε, με γεια! Πριν ξεχυθείτε στους δρόμους, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως η αντιμετώπιση των ελλήνων οδηγών προς τους ποδηλάτες (αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις η συμπεριφορά των ίδιων των ποδηλατών) δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «ευρωπαϊκή». Κοινώς, δεν ξέρουν πώς θα πρέπει να κινούνται και οι μεν και οι δε.


Εσείς όμως θα ενημερωθείτε πρώτα για τον ΚΟΚ σχετικά με τα ποδήλατα (δείτε εδώ πληροφορίες αναλυτικά) και θα είσαι οι… καλύτεροι. 


Αφού κάνετε μερικές δοκιμαστικές βόλτες στη γειτονιά σας (και επιζήσετε αυτών) μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές ποδηλατοβόλτες στην πόλη και τα προάστια. Ενδιαφέρουσες είναι αυτή που ξεκινά από τον Σταθμό Μετρό Νέου Κόσμου και για να φτάσει στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης Ίλιον,  αυτή από την Καισαριανή (Σκοπευτήριο) προς την Πλατεία Υμηττού και η παραλιακή που περνά από Άλιμο, Ηλιούπολη και Παλαιό Φάληρο. 


Μπόλικες ακόμα θα βρείτε εδώ, χάρη στην πάντα δραστήρια ομάδα του Podilates.gr.


Οι ποδηλατόδρομοι της Αθήνας


Πάρα πολλοί, δεν είναι, κάποιοι νέοι θα έρθουν όπως πληροφορούμαστε, όμως αυτό δεν σας σταματά από το να εκμεταλλευτείτε τους ήδη υπάρχοντες για ακόμα πιο ασφαλείς διαδρομές. Ποδηλατόδρομους λοιπόν θα βρείτε στους Δήμους Κηφισιάς (13,3 χιλιόμετρα, ο μεγαλύτερος εν Αθήναις), Ζωγράφου, Παπάγου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου, Ιλίου, Χαϊδαρίου, Μοσχάτου, Αιγάλεω και σε αρκετούς ακόμα Δήμους που μπορείτε να δείτε στον αναλυτικό χάρτη του Καθηγητή κ. Κωσταντίνου Αθανασόπουλου, μαζί μάλιστα με πληροφορίες για το μήκος και το υλικό τους. 




Τουρίστες σε δύο τροχούς


Δεν έχετε δικό σας ποδήλατο; Κανένα πρόβλημα. Αν ακόμα το σκέφτεστε για να αγοράσετε εν καιρώ, όμως θα σας έψηνε να ζήσετε άμεσα μια μοναδική εμπειρία ποδηλατικής διαδρομής στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας ή την παραλιακή, τότε η ομάδα των Athens by bike είναι οι (ποδηλατ)άνθρωποί σας. Τα τουρ τους γίνονται με ενοικιαζόμενα ποδήλατα πρωί ή απόγευμα με αφετηρία το γραφείο τους στην Ακρόπολη και διαρκούν 3-6 ώρες με δυνατότητα συμμετοχής έως 12 άτομα. Ενίοτε, κάνουν και διάλειμμα για καφεδάκι. Το κόστος ξεκινά από 29€ για το βασικό πακέτο “All About Athens”. Δείτε περισσότερα εδώ. 


Ποδήλατα – χωρίς ξεναγό όμως – στο κέντρο της πόλης νοικιάζει και η Τεχνόπολη, με την υπηρεσία AthensBikes. Έναντι ενός μικρού αντιτίμου, η υπηρεσία σας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα από τα δέκα ποδήλατα για να εξερευνήσετε την πόλη, ενώ προτείνει και δύο ωραιότατες διαδρομές στα μνημεία της Αθήνας και στο Εμπορικό Τρίγωνο. Περισσότερα εδώ. 


Τέλος, το ΚΠΙΣΝ διαθέτει και αυτό ποδήλατα για ενοικίαση, για μικρούς και μεγάλους, μέσω του EasyBike για να βολτάρετε ανέμελα στο τεράστιο πάρκο του. Απαραίτητη προϋπόθεση για να τα χρησιμοποιήσετε είναι να βγάλετε την Κάρτα Ποδηλάτου. Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία εδώ. 


Νικόλας Γεωργιακώδης



Source link

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.