Πώς να τον κάνω να με συγχωρέσει;
Ώστε έφτασες λοιπόν στο σημείο να αναζητάς συμβουλές για να δεις πώς θα τον κάνεις να σε συγχωρέσει. Υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει ένα από τα εξής α) Ο σύντροφός σου είναι αρκετά εγωιστής, β) έκανες κάτι σχετικά ανεπίτρεπτο και τέλος γ) δεν κατέχεις και πολύ από αυτά. Ας υποθέσουμε ότι ισχύει το (γ) και δεν τώρα έχεις μείνει με το κινητό στο χέρι αναλογιζόμενη την επόμενη σου κίνηση.
Πρώτον, πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτό που έκανες
Τη δεδομένη στιγμή, επειδή νιώθεις άσχημα σκέφτεσαι αυτό που έκανες. Ψάχνεις δικαιολογίες που θα ελαφρύνουν τη θέση σου και ανατρέχεις στο παρελθόν μήπως και βρεις κάποιο δικό του παρόμοιο ατόπημα. Μπράβο, κάνεις το πιο συχνό λάθος που κάνουν όσοι είναι σε σχέσεις. Είσαι άνθρωπος και έχεις ελαττώματα.
Πρέπει να παραδεχτείς το λάθος στον εαυτό σου για αρχή. Ανάτρεξε στη μνήμη σου και δες το σκηνικό που συνέβη και τσακωθήκατε, σαν να είσαι τρίτος. Άσε στην άκρη τις δικές του ευθύνες, αυτός πρέπει να τις εντοπίσει. Τώρα που είδες το λάθος σου, αποδέξου το και δες τι κάνεις μετά.
Πήγαινε στη θέση του
Για εσένα μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό, αλλά ίσως να μην έκατσες να ακούσεις τη δική του οπτική. Για παράδειγμα, εσύ μπορεί να άργησες απλώς να πας στο θέατρο και να χάσατε την παράσταση, αλλά εκείνος να έκανε δύο εβδομάδες να κλείσει τα εισιτήρια, να τα βρήκε μέσω γνωστού, τελοσπάντων να γύρισε τη γη ανάποδα για να τα καταφέρει.
Έπειτα, σκέψου το εξής: Αφού εσύ άργησες και εκείνος περίμενε μόνος και έρημος έξω από το θέατρο, τι μαύρες σκέψεις μπορεί να έκανε; Ότι δεν είναι μία από τις προτεραιότητες σου, ότι δεν σκέφτηκες πώς θα νιώσει και όλα τα συναφή. Δείξει λίγη ενσυναίσθηση.
Βιάσου, η απολογία πρέπει να γίνει σύντομα.
Απολογήσου
Έφτασε η ώρα της απολογίας. Το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να δικαιολογηθείς. Δεν αφορά εσένα η απολογία, δεν την κάνεις για να νιώσεις εσύ καλύτερα, αλλά εκείνος.
Μπορείς να κάνεις την αρχή με ένα γραπτό μήνυμα λέγοντας του συγγνώμη και ότι ήσουν λάθος-αν όντως ήσουν- αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Προσοχή όμως, μη χρησιμοποιήσεις κάποια διπλωματική πρόταση όπως: «Λυπάμαι που ένιωσες έτσι». Μεταφέρεις την ευθύνη σε εκείνον και ουσιαστικά τον κατηγορείς ότι αντέδρασε υπερβολικά.
Όταν βρεθείτε από κοντά πες αυτά που θέλεις να του πεις, δηλαδή αναγνώρισε σε ποια σημεία ήσουν λάθος και γιατί. Δείξε ότι το σκέφτηκες και ανέλαβες την πληρη ευθύνη των πράξεών σου. Έπειτα άσ’ τον να πει αυτά που θέλει να πει και μην το πρατραβήξεις φέρνοντας αντίλογο ή πετώντας του το μπαλάκι για συμβάντα που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Υποτίθεται ότι τα έχετε συζητήσει και τον έχεις συγχωρήσει, είναι απαράδεκτο να τα χρησιμοποιήσεις σαν όπλα τη δεδομένη στιγμή.
Αφού ξεσπάσει και πει ότι έχει να πει, γνωστοποίησε του ότι κατανοείς πλήρως τα συναισθήματα του και τους λόγους που είναι νευριασμένος, λέγοντας του κάτι όπως: «Έχεις δίκιο και εγώ έτσι θα ένιωθα στη θέση σου».
Δώσε του χρόνο
Αυτή τη στιγμή ο σύντροφός σου χρειάζεται χρόνο για να σκεφτεί, είναι απολύτως λογικό. Μην σκεφτείς ότι δεν σε αγαπάει ή ότι δεν σε θέλει. Πρέπει απλώς να συνειδητοποιήσει τι συνέβη και να ξε-θυμώσει. Δώσε το χρόνο που του χρειάζεται και –αναλόγως τον διαπληκτισμό σας- περίμενε μέχρι την επόμενη κίνηση.
Υπενθύμισε του ότι είσαι εκεί
Συνήθως ο ελάχιστος χρόνος που θα αφήσεις κάποιον να σκεφτεί χωρίς να στο έχει ζητήσει, είναι μία μέρα – αν σου έχει πει ότι δεν θέλει να μιλήσετε για μερικές μέρες, απλώς σεβάσου το και περίμενε μερικές μέρες. Την επόμενη μέρα της απολογίας του, στείλε ένα μήνυμα που δεν θα είναι καθόλου πιεστικό και δείξε ότι ενδιαφέρεσαι χωρίς να τον πνίγεις, όπως: «Σε σκέφτομαι και θα ήθελα να επανορθώσω».
Κάνε τον να γελάσει
Αν φυσικά ο λόγος που τσακωθήκατε δεν είναι ακραίος. Μπορείς να κάνεις χιούμορ με το ελάττωμα σου που τον τσάντισε. Αν δηλαδή το ελάττωμα σου είναι να αργείς γενικότερα, πες του κάτι που σου συνέβη μέσα στη μέρα και υποδηλώνει ότι πάλι ήσουν αργοπορημένη, κάνοντας και κάποιο αστείο. Πες ότι φταίει εκείνη η κούνια που σου έπεσε στο κεφάλι όταν ήσουν μικρή ή ότι είσαι χειρότερη από τον Σχορτσιανίτη ή τον Internet Explorer – ξέρεις το χιούμορ του, οπότε ξέρεις τι να του πεις.
Κάν’ του μια εκπληξούλα
Όχι κάτι too much. Πήγαινε σπίτι του και άσε απ’έξω ένα τάπερ με το αγαπημένο του φαγητό και φύγε. Κάτι που δεν θα τον πιέσει, αλλά θα τον κάνει να χαμογελάσει.
Αναγνώρισε πότε πρέπει να κάνεις πίσω
Αν δεν έχει πιάσει τίποτα μέχρι τώρα, μην τον πιέζεις άλλο. Λογικά, θα έρθει εκείνος όταν είναι έτοιμος. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις τη δεδομένη στιγμή, εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνον.
Αναγνώρισε αν αξίζει
Αν αυτό συμβαίνει συνέχεια και είστε σε αυτήν την κατάσταση μονίμως όπου πρέπει πάλι να τον παρακαλέσεις γιατί θίχτηκε ξανά, μήπως δεν φταις εσύ;
Post a Comment