Header Ads

Ηθικές αμοιβές: Αυτό είναι το παράσημο που δόθηκε στον Ιερώνυμο (photo)



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμου. Ποιοι άλλοι έχουν τιμηθεί με αυτό το παράσημο και τι ακριβώς συμβολίζει;


Γιατί πήρε παράσημο ο Ιερώνυμος


Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής είναι ένα παράσημο το οποίο απονεμήθηκε  στον Αρχιεπίσκοπό Αθηνών για το πολύπλευρο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο, το οποίο επιτελεί ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.


Ο Μεγαλόσταυρος είναι η 1η από τις 5 τάξεις του τάγματος της Τιμής, ελληνικού τάγματος αριστείας. Ο μεγαλόσταυρος του Τάγματος απονέμεται συνήθως σε διατελέσαντες Πρωθυπουργούς, Προέδρους της Βουλής, Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης και Ορθόδοξους Πατριάρχες, πλην του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, στους οποίους απονέμεται ο μεγαλόσταυρος του Σωτήρος.


Ειδικότερα, ο Μεγαλόσταυρος ανήκει στην κατηγορία των ηθικών αμοιβών όπως και τα στρατιωτικά μετάλλια τα οποία απονέμονται σε άτομα για εξέχουσες πράξεις με τις οποίες τίμησαν το Έθνος. Ήρωες των μαχών, ήρωες των τεχνών, των γραμμάτων, της επιστήμης .


Ωστόσο, τα παράσημα ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία από τα στρατιωτικά μετάλλια παρόλο που συγχέονται πολύ συχνά.




Οι ηθικές αμοιβές


Ειδικότερα, οι ηθικές αμοιβές διακρίνονται σε: Παράσημα Ταγμάτων Αριστείας, στρατιωτικά μετάλλια, διαμνημονεύσεις, ηθικές αμοιβές με διαταγή και ηθικές αμοιβές ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών.


Το παράσημο που απονεμήθηκε στον Ιερώνυμο ανήκει στα τάγματα αριστείας της τιμής.  Τα Τάγματα Αριστείας είναι τα γνωστά σε όλους «παράσημα».


Σήμερα υπάρχουν 4 κατηγορίες ταγμάτων αριστείας.


Το Τάγμα Αριστείας του Σωτήρος
Το Τάγμα Αριστείας της Τιμής
Το Τάγμα Αριστείας του Φοίνικος
Το Τάγμα Αριστείας της Ευποιΐας


Κάθε Τάγμα Αριστείας περιλαμβάνει πέντε τάξεις, οι οποίες ιεραρχικά είναι οι παρακάτω:


Μεγαλόσταυρος
Ανώτερος Ταξιάρχης
Ταξιάρχης
Ιππότης του Χρυσού Σταυρού
Ιππότης του Αργυρού Σταυρού


Φωτογραφία: Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Αριστείας της Τιμής




Σύμφωνα με το army.gr για την απονοµή του απαιτείται, η κατ’ εξαίρεση υποβολή πρότασης απ’ ευθείας στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας για όλως εξαιρετικές υπηρεσίες στρατιωτικών, οι οποίοι φέρουν βαθµό, τουλάχιστον Στρατηγού.


Αρμόδιο για τις συγκεκριμένες ηθικές αμοιβές είναι το Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα αρχηγός όλων των Ταγμάτων Αριστείας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος απονέμει με προεδρικό διάταγμα όλες τις τάξεις αυτών, μετά από πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας, presidency.gr, η απονομή τιμητικών διακρίσεων ενός Τάγματος Αριστείας αφορά τις λαμπρές επιδόσεις σε κάποιο τομέα της δημόσιας ζωής όπως είναι τα γράμματα, οι τέχνες, η επιστήμη, το εμπόριο, η βιομηχανία και η ναυτιλία.


Η απόφαση για τη σύσταση του πρώτου ελληνικού Τάγματος Αριστείας έγινε το 1829, κατά τη διάρκεια της Δ’ Εθνικής Συνέλευσης του Άργους. Ωστόσο, το σχετικό διάταγμα της σύστασης του Τάγματος υπεγράφη στο Ναύπλιο από τον Βασιλιά Όθωνα στις 20 Μαΐου 1833.


Διαβάστε επίσης Στον Kalikantzaros.gr:


Ο Παυλόπουλος απονείμει τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής στον Ιερώνυμο



(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.