Γιατί συνιστάται αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωής
Ο θηλασμός συνιστάται παγκοσμίως ως αποκλειστική διατροφή του μωρού κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής.
Ο θηλασμός είναι η ιδανική μέθοδος διατροφής για τα νεογέννητα μωρά, τα οποία κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής συνιστάται να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
Η σύσταση αυτή δεν είναι τυχαία. Όπως αναφέρει το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (BNF), το μητρικό γάλα περιέχει πάνω από 300 διαφορετικά συστατικά, η σύνθεση των οποίων αλλάζει αναλόγως με τις ανάγκες του μωρού.
Τις πρώτες λίγες ημέρες μετά τον τοκετό, παράγεται το πρωτόγαλα (ή πύαρ). Το πρωτόγαλα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντισώματα, για να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.
Δύο ή τρεις ημέρες μετά τον τοκετό, το πρωτόγαλα αλλάζει σε ένα πιο αραιωμένο γάλα και τα μωρά αρχίζουν να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες.
Η σύσταση του μητρικού γάλα δεν αλλάζει, όμως, μόνο με τον καιρό. Αλλάζει και κατά τον θηλασμό. Στην αρχή, το γάλα είναι πιο αραιωμένο, για να τροφοδοτηθεί το μωρό με έξτρα υγρά. Προς το τέλος του θηλασμού, όμως, είναι πιο πλούσιο σε ενέργεια (θερμίδες) και θρεπτικά συστατικά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής. Αν, όμως, ένα μωρό αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για τις στέρεες τροφές, αυτές μπορούν να αρχίσουν να εισάγονται από την 17η εβδομάδα της ζωής (4ος μήνας).
Ποια οφέλη θα αποκομίσει ένα μωρό που τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα της μητέρας του; «Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ο θηλασμός τού παρέχει και πολλά άλλα», απαντά η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη. «Παρέχει επίσης πολλά οφέλη και στη μητέρα».
Οφέλη για το μωρό
* Το μητρικό γάλα παρέχει στο μωρό μία σειρά από προστατευτικές ουσίες, όπως παράγοντες αυξήσεως και ανοσοσφαιρίνες.
* Ο αποκλειστικός θηλασμός κατά τους τουλάχιστον 3 πρώτους μήνες της ζωής, σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα και σοβαρότητα πολλών λοιμώξεων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η γαστρεντερίτιδα, οι ωτίτιδες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.
* Είναι πιθανό ο θηλασμός να μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Τέτοιες ασθένειες είναι ο διαβήτης, τα φλεγμονώδη νοσήματα των εντέρων (ΙΦΝΕ) κ.λπ.
* Ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο θηλασμός σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή. Σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Τέτοιοι παράγοντες είναι, λ.χ., η υπέρταση και η αντοχή στην ινσουλίνη.
Οφέλη για τη μητέρα
* Ο θηλασμός σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
* Ο θηλασμός σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων μετά την εμμηνόπαυση.
* Στη διάρκειά του παράγεται η ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία βοηθεί τη μήτρα να ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Η οξυτοκίνη μπορεί επίσης να μειώνει την αιμορραγία από τη μήτρα μετά τον τοκετό.
* Ο θηλασμός σχετίζεται επίσης με ταχύτερη απώλεια του βάρους κύησης.
«Πάνω απ’ όλα όμως, η σωματική επαφή της μητέρας με το μωρό, τα λόγια που του λέει και ο τρόπος που το αγκαλιάζει και το φροντίζει, την βοηθούν να δεθεί μαζί του, ενώ σε εκείνο χαρίζουν ένα ανεκτίμητο αίσθημα ασφάλειας», τονίζει η κυρία Σταματάκη.
Διαβάστε περισσότερα
Διατροφή του μωρού: Πόσο σημαντική είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής
Μωρό 6-12 μηνών: Ποιες είναι οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά
Βρεφικό γάλα: Τι πρέπει να ξέρετε – τι να προσέχετε όταν το αγοράζετε
Γάλα: Τί να προσέχετε μετά τον 1ο χρόνο της ζωής
Στερεά τροφή: Πως θα καταλάβετε ότι το μωρό σας είναι έτοιμο – Ποια τρόφιμα συνιστώνται
Πόσο θρεπτικό είναι το φαγητό που δίνετε στο μωρό σας;
Source link
Από την σελίδα iatropedia.gr
Post a Comment