Header Ads

3 μυρωδάτες συνταγές με κύμινο


Βοηθά στην αποτοξίνωση, στον έλεγχο του βάρους και χρησιμοποιείται στην αγιουρβεδική ιατρική ως φάρμακο ενάντια του στρες.


Το κύμινο όμως πέρα από θρεπτικό είναι και νόστιμο, προσδίδοντας άρωμα, γεύση και χαρακτήρα στα πιάτα μας. Δείτε παρακάτω τρεις συνταγές με το δημοφιλές μπαχαρικό που θα σας ενθουσιάσουν.


Κοτόπουλο με curry και κύμινο


Υλικά: 6 φιλέτα στήθος κοτόπουλο (περίπου 1.5 -1.7 kg), 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη, 1/2 κ. γλ. μαύρο πιπέρι, 1 κ. γλ. αποξηραμένη μέντα, 1 κ. γλ. πάπρικα, 1 κοφτό κ. γλ. κύμινο, 1 κ. γλ. curry, 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένο στα 4, 3 κ. σούπας μουστάρδα απαλή, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, χυμό από 1/2 λεμόνι, αλάτι


Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το κοτόπουλο. Καλό είναι να έχουν τα φιλέτα το ίδιο πάχος και να είναι λεπτά ώστε να ψηθούν σωστά και στο εσωτερικό τους. Αλατίζουμε καλά και τις δυο πλευρές. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε τη ρίγανη, το πιπέρι, τη μέντα, την πάπρικα, το κύμινο και το curry. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά φροντίζοντας να πάνε σε κάθε πλευρά των φιλέτων μας.


Στο ίδιο μπωλ προσθέτουμε το σκόρδο. Σε ένα shaker ή σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Όσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο πιο πολύ γεύση θα καταφέρει να απορροφήσει το κοτόπουλο μας.


Ψήνουμε σε ηλεκτρική ψησταριά ή στα κάρβουνα για 25 λεπτά ανάλογα βέβαια το πάχος που έχουν τα κομμάτια μας. Το ιδανικό είναι 6 λεπτά από κάθε πλευρά, επαναλαμβάνοντας αυτή την διαδικασία άλλη μία φορά, δηλαδή σύνολο 4 γυρίσματα των 6 λεπτών, άρα 24 λεπτά. Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και σαλάτα λάχανο.


Συνταγή από εδώ. 


Φακές με κύμινο και κουρκουμά


Υλικά: 500 γραμμάρια φακές, 2 μέτρια κρεμμύδια λιωμένα στο μούλτι, 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, ολόκληρες, 150 ml (ή 2/3 φλιτζανιού) ελαιόλαδο, 1 κ.γλ.  ρίγανη ξερή, 1 κ.γλ.  κουρκουμά, ½ κ.γλ.  κύμινο, 2 δαφνόφυλλα, 1 κ.γλ.  πελτέ ντομάτας, 250 ml (ή 1 φλιτζάνι) ντοματοχυμό συμπυκνωμένο ή χυμό φρέσκιας ντομάτας, 50 ml (ή 1 σφηνάκι) ξύδι από λευκό κρασί, 1 κ.γλ.  ζάχαρη, αλάτι, 2-2 ½ λίτρα νερό περίπου


Εκτέλεση: Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα 500 γραμμάρια φακές και 2 λίτρα νερό και τις βράζουμε για μισή ώρα από την ώρα που το νερό θα κοχλάσει, με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας γιατί τα όσπρια φουσκώνουν στο βράσιμο.


Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι (γιατί σκληραίνει τα όσπρια και βράζουν πολύ πιο δύσκολα) και το ξίδι: δηλαδή τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το λάδι, τη ρίγανη, τον κουρκουμά, το κύμινο, τα δαφνόφυλλα, τον πελτέ, το συμπυκνωμένο ντοματοχυμό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το φαγητό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μισόκλειστο το καπάκι και βράζουμε τις φακές σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μία ώρα. Ελέγχουμε στο διάστημα αυτό αν το φαγητό χρειάζεται επιπλέον νερό και το ανακατεύουμε πού και πού για να μην κολλήσει.


Οι φακές χρειάζονται για να βράσουν περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ή λίγο περισσότερο, αν δεν είναι βραστερές. Είναι έτοιμες όταν τις δοκιμάσουμε και δούμε ότι δεν κριτσανίζουν στα δόντια. Το τελευταίο πεντάλεπτο πριν σβήσουμε το φαγητό ρίχνουμε το αλάτι και το ξίδι, αφήνουμε 5 λεπτά ακόμα να βράσουν και σβήνουμε το φαγητό. Τις αφήνουμε στην κατσαρόλα με ανοιχτό το καπάκι για να κρυώσουν ελαφρά. Όσο κρυώνουν, χυλώνουν περισσότερο.


Συνταγή από εδώ.


Μοσχαρίσια κεφτεδάκια με κύμινο και δυόσμο


Υλικά: 1 κιλό κιμά μόσχου από λάπα, 200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο σε νερό ή φρυγανιά, 1 κρεμμύδι, 1 αβγό, ¼ ματσάκι δυόσμου, ¼ ματσάκι μαϊντανό, 1 κ. σ. κύμινο, 3 κ. σ. σόγια, ¼ φλ. ελαιόλαδο


για τη σάλτσα: 1 κιλό τομάτες ώριμες, ελαιόλαδο, μισό κρεμμύδι, ¼ ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ¼ κ. γλ. κανέλα, ¼ κ. γλ. ζάχαρη


Εκτέλεση: Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό (δείτε τα σχετικά βίντεο) και το δυόσμο. Προετοιμάζουμε τις τομάτες (δείτε τις φωτογραφίες) και τις ψιλοκόβουμε και αυτές.


Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια μας και τα δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 40 λεπτά.


Μετά 40 λεπτά, πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας στρογγυλά προσέχοντας να έχουν το ίδιο μέγεθος για να χρειαστούν και τον ίδιο χρόνο ψησίματος. Για ευκολία κάθε δύο κεφτεδάκια που πλάθουμε βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας για να μην μας κολλάει ο κιμάς. Στρώνουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ανάλογο ταψί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και ψήνουμε στο φούρνο στους 150º C για 30 λεπτά και μετά στους 180º για άλλα 30-40 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμα


Ταυτόχρονα κάνουμε τη σάλτσα ντομάτα. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις ξανθύνει προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και ανακατατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Μετά 2-3 λεπτά προσθέτουμε τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, τη ζάχαρη, μισό φλυτζάνι νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτα περίπου μέχρι να γλασάρει η σάλτσα μας.


Μόλις είναι έτοιμα τα κεφτεδάκια τα βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αφήνουμε για 10 λεπτά και σερβίρουμε με πουρέ ή ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.


Συνταγή από εδώ.



Source link


Από την σελίδα in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.