Header Ads

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην ανδρική γονιμότητα


Η κατανάλωση ξηρών καρπών ενισχύει σημαντικά αριθμητικά και ποιοτικά το σπέρμα αναφέρουν γιατροί οι οποίοι βρήκαν πως η κατανάλωση σε καθημερινή βάση αμυγδάλων, φουντουκιών και καρυδιών αυξάνει τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.


Οι Ισπανοί ερευνητές του από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ισπανίας παρακολούθησαν 119 άνδρες, 18-35 ετών, και τους χώρισαν σε δύο ομάδες: η μια κατανάλωσε 60 γραμμάρια καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια στο πλαίσιο της συνηθισμένης δυτικού τύπου διατροφής τους και η δεύτερη ομάδα δεν έφαγε ξηρούς καρπούς.


Μετά από 14 εβδομάδες, η ομάδα των ξηρών καρπών είχε έως και 16% βελτίωση στον αριθμό, τη ζωτικότητα, την κινητικότητα αλλά και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.


Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται συμπληρωματικά να δώσουν περαιτέρω ενδείξεις σε άλλες μελέτες που έχουν εξετάσει τον ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών στην ποιότητα του σπέρματος.


Τόσο τα ω-3 λιπαρά οξέα όσο και αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Ε, C και ο ψευδάργυρος, βρίσκονται σε ικανοποιητικές ποσότητες στους ξηρούς καρπούς.



Source link

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.