Φτιάξε μόνος σου γάλα αμυγδάλου
Καθώς η δυσανεξία στη λακτόζη ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερο κόσμο, το γάλα αμυγδάλου μπαίνει στις ζωές μας και κερδίζει ψήφους εμπιστοσύνης ως ελαφριά, υγιεινή εναλλακτική στο παραδοσιακό γάλα.
Ήξερες, όμως, ότι μπορείς να το φτιάξεις και στο σπίτι, αντί να το αγοράσεις έτοιμο; Το μόνο που χρειάζεται να προσέξεις είναι να μουλιάσεις καλά τα αμύγδαλα από το προηγούμενο βράδυ σε νερό ζεστό, όξινο και λίγο αλμυρό, προκειμένου να απομακρυνθούν κάποιες ουσίες των σπόρων που δεν κάνουν καλό στη διατροφή μας. «Όξινο και αλμυρό» σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προσθέσεις αλάτι και χυμό λεμονιού στο νερό που μουλιάζουν τα αμύγδαλα.
Έτοιμοι; Φύγαμε.
Υλικά:
200 γρ. ωμά αμύγδαλα με φλούδα, 750 γρ. νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο), 1 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. χυμό λεμόνι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας προαιρετικά, 2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα βαζάκι (500 ml) βάζουμε τα αμύγδαλα, 250 ml νερό, το αλάτι και το λεμόνι. Κλείνουμε πολύ καλά, ανακινούμε 2-3 φορές για να ανακατευτούν τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Μετά από 12 ώρες, αφαιρούμε από το ψυγείο και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο από το βαζάκι σε ένα μπολ που έχουμε τοποθετήσει ένα σουρωτήρι. Ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό τα αμύγδαλα.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα, το υπόλοιπο νερό, το εκχύλισμα βανίλιας, το μέλι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Σε ένα μπολ, που έχουμε τοποθετήσει πάνω ένα σουρωτήρι, απλώνουμε μία (υφασμάτινη) πετσέτα.
Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του μπλέντερ μέσα και πιέζουμε πολύ δυνατά για να κρατήσουμε στο μπολ μόνο το γάλα. (Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε γιατί θέλουμε να είναι λείο και να μην έχουμε καθόλου κομματάκια αμυγδάλου στο γάλα).
Αδειάζουμε το γάλα μας σε ένα μπουκάλι και είτε το καταναλώνουμε άμεσα ή το διατηρούμε στο ψυγείο για 2 με 3 μέρες.
Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη
Source link
Από την σελίδα in2life.gr
Post a Comment