Header Ads

5 νόστιμες συνταγές με καρότα


Φριτούρες κολοκύθας, καρότου και φέτας


Υλικά: 400 γρ. καρότα, 2 πατάτες, 1/2 κρεμμύδι, 300 γρ. κολοκύθα, 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα, 3 κ.σ. αλεύρι ολικής, 300 γρ. φέτα, 1 κ.σ. μυρώνια, 2 κ.σ. σπόρους κύμινου, 1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό τριμμένο, σπορέλαιο, 2 κ.σ. δυόσμο ξερό τριμμένο, πιπέρι


Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε (αν χρειάζεται) τα λαχανικά μας και τρίβουμε τα καρότα, τις πατάτες, το κρεμμύδι και την κολοκύθα (αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα και τα σπόρια) στο λεπτό μέρος του τρίφτη.


Ανακατεύουμε καλά το μείγμα των λαχανικών με μια πρέζα αλάτι και τα  βάζουμε σε ένα σουρωτήρι ώπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά να βγάλουν τα επιπλέον υγρά τους. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το αλεύρι, τον κόλιανδρο και τους σπόρους κυμίνου, το δυόσμο και τα μυρώνια και χτυπάμε με ένα πιρούνι να ανακατευτούν. Τέλος προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη.


Πατάμε τα λαχανικά με τα χέρια μας για να βγάλουν τα υγρά τους για 1-2 λεπτά και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο σε ένα τηγάνι μέχρι να φτάσει 5-10 χιλιοστά σε ύψος και το θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει τους 180 βαθμούς. Με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Βάζουμε 2-3 φριτούρες τη φορά.


Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, τα γυρίζουμε και τηγανίζουμε για άλλα 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τα βάζουμε στο φούρνο για να τα διατηρήσουμε ζεστά . Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, φέτες λάιμ και γιαούρτι.


Συνταγή από εδώ. 


Carrot cake χωρίς γλουτένη


Υλικά: 140 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 200 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. τριμμένο καρότο, 140 γρ. σταφίδα σουλτανίνα ή κράνμπερι, 2 αυγά, 200 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. μπείκιν πάουντερ χωρίς γλουτένη, 50 γρ. φιστίκια ή καρύδια, ψιλοκομμένα (χτυπημένα στο μπλέντερ ελαφρά)


Για το frosting: 75 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. ή σπορέλαιο, 175 γρ. μέλι, 3 κ.γ. κανέλα (και λίγη ακόμα για πασπάλισμα)


Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C στον αέρα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν


Στη συνέχεια ρίχνουμε το καρότο, τις σταφίδες και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Έπειτα προσθέτουμε και τα αυγά ένα ένα. Χτυπάμε για 2 λεπτά και αφαιρούμε τον κάδο. Ρίχνουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν και τα φιστίκια (ή καρύδια) και τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά μέσα στην φόρμα, ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά να ξεκουραστεί πάνω σε μία σχάρα.


Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με το μέλι και την κανέλα με το φτερό μέχρι να αφρατέψει. Αλείφουμε το κέικ μας με το frosting. Στολίζουμε με κανέλα τριμμένη.


Συνταγή από εδώ. 


Καραμελωμένα καρότα με μουστάρδα και μέλι


Υλικά: 700 γραμμ. καρότα καθαρισμένα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, χυμό από 1 πορτοκάλι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.γλ. μέλι


Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε κατά μήκος σε φέτες κι έπειτα σε μακρόστενα, μεγάλα μπαστουνάκια. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 C στις αντιστάσεις. Βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ταψάκι στο φούρνο για λίγα λεπτά, να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε τα καρότα, το δεντρολίβανο ή το θυμάρι κι αλατοπιπερώνουμε καλά. Ανακατεύουμε, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄.


Ανακατεύουμε το μέλι, τη μουστάρδα και το χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στα καρότα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να ψηθούν για 20΄, έως ότου μαλακώσουν. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και στύβουμε από πάνω λίγο φρέσκο πορτοκάλι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.


Συνταγή από εδώ.


Σούπα βελουτέ καρότο με καπνιστή πάπρικα


Υλικά


Για την σούπα: 500 γρ. καρότα, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 40 ml ελαιόλαδο, 3 κ.σ. κοφτές ρύζι (οποιουδήποτε τύπου), 2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα γλυκιά, 1 L ζωμό ή νερό, αλάτι & πιπέρι


Για την κρέμα γιαουρτιού: 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε φέτες. Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, σε μέτρια – υψηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με την κουτάλα να αναδειχθεί η μυρωδιά. Ρίχνουμε τα καρότα και το ρύζι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.


Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό, αλάτι & πιπέρι κατά προτίμηση και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Όταν βράσει, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια-χαμηλή, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.


Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε τη γιαουρτόκρεμα. Ρίχνουμε το γιαούρτι, το λάδι και το σκόρδο στον κάδο της κουζινομηχανής, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη κρέμα. Εάν είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα και ξαναχτυπάμε για να είναι ομοιόμορφη.


Όταν βράσουν τα καρότα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ (προτιμότερο να το κάνουμε σε 2 δόσεις). Ξαναρίχνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πάνω από φωτιά μέτριας έντασης μέχρι να πάρει μια βράση.


Σερβίρουμε τη σούπα βελουτέ καρότο σε ατομικά μπώλ ή βαθιά πιάτα με λίγη κρέμα γιαουρτιού. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Συνταγή από εδώ. 


Σαλάτα λάχανο καρότο με πράσινο μήλο και βινεγκρέτ με μέλι και μουστάρδα


Υλικά


Για τη σαλάτα: 300 γρ. λάχανο λευκό, λεπτοκομμένο, 200 γρ λάχανο κόκκινο, λεπτοκομμένο, 60 γρ. πιπεριές κόκκινες ζουλιεν *, 60 γρ. πιπεριές κίτρινες ζουλιεν, 80 γρ. πράσινο μήλο ζουλιέν, 100 γρ. καρότο ζουλιεν, 200 γρ. βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα, φύλλα μαϊντανού


* κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια, σαν σπιρτόξυλα


Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα: 100 γρ. ηλιέλαιο, 180 γρ. ελαιόλαδο, 60 γρ. ξίδι λευκό, μπαλσάμικο, 20 γρ. μουστάρδα ντιζόν, 30 γρ. μουστάρδα με κόκκους, 50 γρ. μέλι, 50 γρ. νερό, αλάτι


Εκτέλεση: Για τη σαλάτα, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα, τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το νερό στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ αραιώνουμε με νερό.



Source link


Από την σελίδα in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.