Ταβέρνες και εστιατόρια για 100% ελληνική κρεατοφαγία
Από τις φάρμες της Ελλάδας στο τραπέζι μας, το ελληνικό κρέας σε διάφορες μορφές του διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του νοστιμότερου και ποιοτικότερου διεθνώς.
Και στα παρακάτω εστιατόρια και ταβέρνες το απολαμβάνουμε όπως του αρμόζει.
Φάρμα Μπράλου
Μηλιώνη 12 & Ηρακλείτου, Κολωνάκι, τηλ: 2103645050
Με την φιλοσοφία ‘From Farm to Table’ το εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου σερβίρει εμπνευσμένη κουζίνα δια χειρός του σεφ Γιάννη Λιόκα, με το κρέας να έχει την τιμητική του. Εδώ δοκιμάζουμε μοναδικές κοπές κρεάτων εκτροφής και παραγωγής της Φάρμας, όπως το εξαιρετικό Black Angus Purebred, και τα Charolais, Limousin, Aubrac και Red Angus. Ο λογαριασμός εδώ κυμαίνεται στα 50 -70€ κατ’ άτομο, αναλόγως τις κοπές που θα επιλέξετε.
Σε δεύτερο χώρο, επίσης στο Κολωνάκι, η Φάρμα άνοιξε πρόσφατα ένα μικρό «αδελφάκι» το οποίο αποκαλεί «ψητοκρεοπωλείο», όπου ψήνονται κάποια από τα εκλεκτά καλούδια της: χοιρινά σουβλάκια μαύρου χοίρου, καλαμάκι κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, μπιφτέκια μοσχαρίσια, φιλετάκια από στήθος κοτόπουλου, μπριζολάκια χοιρινά και άλλα τέτοια ωραία (15€/ άτομο). Τέλος, το νέο «παιδί» της βρίσκεται στο Νέο Ψυχικό (Ολυμπιονικών 310) και σερβίρει το ίδιο μενού με το εστιατόριο του Κολωνακίου, με τη διαφορά ότι εδώ τα πιάτα συνοδεύουν κλασικά και πειραγμένα κοκτέιλ από τον Γιάννη Κοροβέση.
Tηλέμαχος Athens
Πανεπιστημίου 10 (στοά), τηλ: 2103613300
Από τους πρώτους διδάξαντες της ελληνικής κρεατοφαγίας ο Τηλέμαχος έκαψε καρδιές στα βόρεια, και συνεχίζει να κάνει το ίδιο και στο κέντρο της πόλης σε έναν σούπερ αριστοκρατικό, φωτεινό και ψηλοτάβανο χώρο. Τα ελληνικής εκτροφής κρέατά του δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις και είναι στην πλειοψηφία τους αριστοτεχνικά ψημένα και σερβιρισμένα: μπριζόλες λαιμού από μαύρο χοίρο, θρακιώτικος καβουρμάς, κοκορέτσι, αρνάκι γάλακτος στη σούβλα, φιλεταρισμένο πρόβατο, βοδινή σπαλομπριζόλα ωρίμανσης και χοιρινό Iberico ελληνικής εκτροφής αποτελούν τα αδιαφιλονίκητα φαβορί του γνωστού και αγαπημένου καταλόγου. Η ενημερωμένη wine list του περιλαμβάνει περί τις 200 ετικέτες, ενώ ο λογαριασμός για ένα γεύμα με ποτήρι κρασί κυμαίνεται στα 40-50€ κατ’ άτομο.
Γίδι
Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ: 210 2828848
Ο σεφ Βασίλης Ακρίβος του «Ψάριστον» βρίσκεται πίσω από αυτήν την μοντέρνα χασαποταβέρνα των βορείων προαστίων, η οποία με χιούμορ επαναπροσδιορίζει το κρεατοφαγικό τσιμπούσι, δίνοντάς του new age περιτύλιγμα. Στα τραπεζάκια της αυλής, δίπλα στην μάυρη μοτοκαντίνα με την επωνυμία «Black Fat Rabbit» παρελαύνουν ψημένα μπριζολάκια από χοιρινό iberico, ελληνικής εκτροφής, παϊδάκια προβατίνας, χειροποίητα λουκάνικα, λαχταριστές γαρδούμπες, σούπες με κοιλιά ή ποδαράκι, τρυφερό χτένι, σιτεμένα μπούτια προβάτου, μπιφτέκια με σιτεμένο κιμά και γιγαντιαίες σταυλίσιες για τους καλοφαγάδες της παρέας. Στα ορεκτικά βρίσκουμε φέτα βουτυράτη, πατάτες τηγανιτές, χειροποίητο τζατζίκι και ωραιότατη αγγουροντομάτα, φρέσκια και δροσερή. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός έρχεται στα 30-40€/ άτομο.
Άμπακος
2ας Μεραρχίας και Φίλωνος, Πειραιάς, τηλ: 21 0452 5251
Το όνομά του μας προϊδεάζει καταλλήλως, ο χώρος του είναι μοντέρνος με τραπεζάκια μέσα έξω και τα κρέατα του ως επί το πλείστον από ελληνικές φυλές βιολογικής εκτροφής – βόειο, μαύρος χοίρος, βουβάλι κ.α. Στο τραπέζι καταφθάνουν άρτια ψημένα κρεατικά όπως συκώτι από μοσχάρι γάλακτος με κρέμα πατάτας και γραβιέρα Κρήτης, πανσετάκια σε κρητική μαρινάδα με αρωματικά και κρασί βηλάνα, χοιρινά παϊδάκια μαριναρισμένα σε καπνιστή σάλτσα μπάρμπεκιου, τεράστια σταβλίσια χοιρινή μπριζόλα με διάφορες μουστάρδες και δενδρολίβανο, αλλά και μοσχαρίσια Βέροιας ξηρής ωρίμανσης. Για τους μερακλήδες παίζουν και δύο ειδών κοντοσούβλια – με χοιρινή ή κοτόπουλο σε πολίτικη μαρινάδα ή από hanger steak black angus μαριναρισμένο σε πιπέρια. Για ένα πλήρες κρεατογεύμα ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-30€ κατ’ άτομο με μπύρα.
Κρητικός
Αιόλου 49, Κάντζα-Παλλήνη, τηλ: 210 6659061
Θα τραβηχτείτε μέχρι Κάντζα, αλλά θα αξίζει. Εδώ και εξήντα περίπου χρόνια, ο Κρητικός αποτελεί κορυφαία επιλογή για κρεατοφάγους. Εδώ τα αρνίσια παϊδάκια ψήνονται τόσο όσο να διατηρούν τους χυμούς τους και να αναδεικνύουν το βουτυρένιο λιπάκι τους, οι κρητικές πίτες και τα ορεκτικά (δοκιμάστε τη ρώσικη σαλάτα) έρχονται σε δίσκο όπως παλιά, και οι γιγάντιες ελληνικές σταβλίσιες είναι χάρμα οφθαλμών και ουρανίσκων. Οι εκλεκτές μοσχαρίσιες κοπές δε λείπουν, με το T-Bone να μονοπωλεί το γευστικό ενδιαφέρον, άψογα ψημένο και ζουμερό. Την λιτή κρεατοφαγία συμπληρώνουν ο γνωστός σιδηρόδρομος, τα άψογα ψημένα νεφράκια και το ωραιότατο δικό τους κρασί. Ο λογαριασμός στα 30-40€ κατ’ άτομο με κρασί.
Αγρόκτημα Ρεγκούκου
Αμυγδαλέζα, Σταμάτα, τηλ: 21 0621 7898
Και εδώ αξίζουν τα έξτρα χιλιόμετρα μιας και πόσες φορές θα έχουμε την ευκαιρία να φάμε σε… αγκρότημα; Σε βουκολικό σκηνικό, ο οικογενειακός Ρεγκούκος μας καλεί να πιάσουμε τραπεζάκια στην καταπράσινη αυλή του και να απολαύσουμε ελληνική κουζίνα με επίκεντρο το κρέας και υλικά από το αγρόκτημά του. Ξεκινάμε με κεφτεδάκια, κολοκυθάκια και σαλάτα χόρτα όλα από το μποστάνι και συνεχίζουμε με χορταστικά κυρίως όπως το ψαρονέφρι σχάρας με πατάτες, το σουβλιστό αρνί και οι εξαιρετικές μοσχαρίσιες μπριζόλες που λιώνουν στο στόμα. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα, με κρασί στην εξοχή της Σταμάτας δεν ξεπερνά τα 25€ κατ’ άτομο.
Ν. Γ.
Source link
Από την σελίδα in2life.gr
Post a Comment