Υγιεινές εναλλακτικές του junk food
Υγιεινό burger με κοτόπουλο
Υλικά:
4 ψωμάκια για burger, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, ξύσμα από 2 lime, χυμό από 1 lime, 10 γρ. τζίντζερ, αλάτι
Για τη σως: 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό light, 90 γρ. ταχίνι, 80 γρ. μέλι, ½ κ.γ. κύμινο
Για το σερβίρισμα: 1 ντομάτα, φύλλα μαρουλιού, 1 αβοκάντο
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ανοίγουμε στη μέση τα ψωμάκια και πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο. Τα βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα στο τηγάνι για να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά. Κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλο σε λεπτές φέτες (ταλιάτα). Βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα lime, το τζίντζερ τριμμένο, αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και σοτάρουμε για 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
Για τη σως: Βάζουμε τα υλικά για τη σως σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση: Βάζουμε 1 κ.σ. από τη σως στη βάση από τα ψωμάκια. Τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο, από μία φέτα ντομάτας και από ένα φύλλο από το μαρούλι. Καθαρίζουμε το αβοκάντο και βάζουμε το ¼ σε κάθε ψωμάκι. Καλύπτουμε με τα ψωμάκια και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη
Κλασικό burger… α λα υγιεινά
Υλικά:
400 γρ κιμάς βόειος, 4 ψωμάκια burger, 2 φρέσκες τομάτες, 1/2 μαρούλι, 120 γρ μαγιονέζα, 60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 4 φέτες Gouda
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα φύλλα του μαρουλιού και τις τομάτες. Καθαρίζουμε τις τομάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Στεγνώνουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε τα 2 τεμάχια του κιμά στη μέση και τα σωτάρουμε με ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Κόβουμε τα ψωμάκια του burger στη μέση και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ºC για 6’. Με ένα πιρούνι αλείφουμε τη βάση του ψωμιού με μαγιονέζα. Προσθέτουμε τις ροδέλες της τομάτας, το μπιφτέκι, τις φέτες Gouda και ένα φύλλο μαρουλιού. Σκεπάζουμε με το δεύτερο ψωμάκι και σερβίρουμε με τη μαγιονέζα.
Η συνταγή είναι από εδώ
Vegetarian burger με μανιτάρια
Υλικά:
4 καπέλα μεγάλων μανιταριών πορτομπέλο, 3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου με μέλι και λεμόνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι, χοντροτριμμένο, 250 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα, θρυμματισμένο, 4 μεγάλα ψωμάκια μπέργκερ, κομμένα στα δύο, 1 φλ ρόκα, 1/2 φλ λωρίδες κόκκινης πιπεριάς
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γκριλ σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Βάζουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές σε ένα ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με αναδευτήρα την κρέμα βαλσάμικου με μέλι και λεμόνι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο, μέχρι να ενωθούν. Αλείφουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές με το μείγμα κρέμας βαλσάμικου και αφήνουμε για 15 λεπτά.
Βάζουμε τα μανιτάρια στο γκριλ και ψήνουμε για 4-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Ψήνουμε στο γκριλ και τις πιπεριές, μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές σε μια πιατέλα. Απλώνουμε στις μισές φέτες ψωμιού τη ρόκα, τα μανιτάρια, το τυρί γκοργκοντζόλα και τις πιπεριές. Καπακώνουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο
Vegan burger με μανιτάρια
Υλικά:
500-600 γρ. μανιτάρια λευκά, 3-4 αποξηραμένα μανιτάρια πορτομπέλο ή σιτάκι, 1 λευκό κρεμμύδι, 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά, 2 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο & λίγο νερό 2 κ.σ. egg replacer & 4 κ.σ. νερό, 1/2 αλεύρι ολικής (ή για όλες τις χρήσεις), 1/2 κ.γ. πάπρικα, 2 κ.σ. σόγια, 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σύνθεση: 6 ψωμάκια με σουσάμι, μουστάρδα απαλή, τυρί με φυτικά λιπαρά, 1 ντομάτα σε ροδέλες, 6 ροδέλες κρεμμύδι, 1 Avocado σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια αφαιρώντας το κοτσάνι και ξεφλουδίζοντας το καπάκι. Τα κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τα μανιτάρια. Αφήνουμε να σοταριστούν σε δυνατή φωτιά και μόλις βγάλουν τα υγρά τους, χαμηλώνουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν και να εξατμιστούν τα υγρά.
Παράλληλα, βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ζεστό νερό και μόλις μαλακώσουν τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Κόβουμε το κρεμμύδι ακανόνιστα και ρίχνουμε και αυτό στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 7-8 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε ένα μούλτι και πολτοποιούμε. Αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα και δεν πολτοποιείται εύκολα, βοηθάμε ρίχνοντας λίγο από το νερό στο οποίο μουλιάσαμε τα μανιτάρια. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αν είναι πολύ αραιό το μείγμα, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει. Πλάθουμε το μείγμα σε 6 μεγάλα μπιφτέκια και βάζουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 4 λεπτά από κάθε μεριά. Δύο λεπτά πριν τα κατεβάσουμε, τοποθετούμε τις φέτες τυριού πάνω στα μπιφτέκια για να λιώσουν. Συνθέτουμε τα burger με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από την Madame Ginger
Source link
Από την σελίδα in2life.gr
Post a Comment