Header Ads

Μοντέρνα μαγειρεία που πρέπει να ανακαλύψεις


Πιάτα παραδοσιακά, αλλά και πειραγμένες γεύσεις ελληνικής κουζίνας, ατμόσφαιρα οικεία αλλά συνάμα και μοντέρνα.


Τα μοντέρνα μαγειρεία της Αθήνας και των προαστίων σερβίρουν νοστιμάδα και παράδοση σε όμορφο περιβάλλον κι εμείς ενδίδουμε στον πειρασμό για αχνιστό φαγάκι.


Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας 
Μητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, τηλ: 210 3247607




Σε δύο τοποθεσίες, Σύνταγμα και Κηφισιά, το μοντέρνο αυτό μαγειρείο/ταβέρνα σερβίρει παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με δημιουργική «ερμηνεία». Ο χώρος θυμίζει παλιό μπακάλικο, με τραπεζάκια έξω και στις δύο περιπτώσεις, ενώ στο μενού βρίσκουμε επιλογές όπως κριθαρότο με θαλασσινά (γαρίδες, καλαμαράκι και μύδια), καγιαννά «αλλιώτικο» με παξιμαδάκια, σάλτσα ντομάτας, παστό χοιρινό και τηγανιτά αυγά, κεφεδάκια με δυόσμο μαμαδίσια, σπανακόρυζο λεμονάτο με σουπιά, τραγανά θαλασσινά με τσιπς πατάτας και πατνζαριού συνοδεία κεφαλλονίτικης σκορδαλιάς και λεμονάτα ντολμαδάκια μερουλιού με λαχανικά και σάλτσα γιαουρτιού. Ο λογαριασμός, με ωραίο κρασί στα 20€/ άτομο.


Το Αρχοντικό 1967
Λεωφ. Κηφισίας 70 & Πάρνωνος, Μαρούσι, τηλ: 210 6120808




Από την Μεσσηνιακή Μάνη στους Αμπελόκηπους, και τα τελευταία έξι χρόνια στο Μαρούσι, το Αρχοντικό ετοιμάζει καθημερινά, πλην Κυριακής, μπόλικα μαγειρευτά τα οποία σερβίρει στο μοντέρνο εσωτερικό του σε άνετα τραπεζοκαθίσματα αλλά στέλνει και με ντελίβερι στις γύρω περιοχές. Κάθε μέρα εδώ θα βρείτε περί τα 20 μαγειρευτά και αρκετά ψητά της ώρας, τα οποία θα απολαύσετε στον άνετο χώρο του συνοδεία απαλής τζαζ. Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι από τις σπεσιαλιτέ του, όπως και το μαριναρισμένο συκώτι με πουρέ πατάτας και το αρνάκι φρικασέ. Η μοσχαρίσια γλώσσα με μανιτάρια είναι εξίσου «δυνατή» επιλογή, ενώ το χοιρινό με δαμάσκηνα μοντερνίζει όσο πρέπει, μαζί με το κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ. Με κερασμένο γλυκό και κρασί, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12-15€/ άτομο.


Μελίλωτος
Καλαμιώτου 19, Κέντρο, τηλ: 210 3222458




Σερβίρει «ασυμβίβαστη» κουζίνα στο κέντρο της Αθήνας με παραδοσιακές επιρροές σε μοντέρνες παραλλαγές αγγίζοντας τα όρια του… γκουρμέ. Ο Μελίλωτος έχει όμορφο εσωτερικό – αν και μικρό – και βγάζει μερικά έξτρα τραπεζάκια για τον πεζόδρομο της Καλαμιώτου. Σερβίρει κάθε μέρα διαφορετικό μενού: ενδεικτικά θα βρείτε γλώσσα ψημένη στη σχάρα με σάλτσα λεμονιού, μουστάρδας και μαϊντανού, μπιφτέκια μοσχαρίσια ζυμωμένα με διατροφική μαγιά και βρώμη γεμιστά με μανιτάρια και ντοματίνια, σολομό στη λαδόκολα με κρούστα από σέλερι, πράσο και μαραθόριζα, ρεβίθια μαγειρειμένα με μάνγκο και κάρυ στο φούρνο, και σκιουφικτά με μπουκιές κοτόπουλου και φρέσκα μανιτάρια. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα, με κρασί, στα 20-25€/ άτομο.


Κανέλλα
Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι, τηλ: 210 3476320




Σταθερή αξία για μαμαδίσια αλλά και μοντέρνα κουζίνα στην Αθήνα, η Κανέλλα συνεχίζει ακάθεκτη την παράδοση του σύγχρονου οινομαγειρίου με σπιτικά πιάτα σκέτη απόλαυση: αρνάκι γκιούλμπασι στη λαδόκολλα με λαχανικά και κεφαλοτύρι, κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες και κρέμα λευκού τυριού, πιλάφι με κρόκο Κοζάνης με κοτόπουλο στον ατμό και τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας, μπουτάκι κοτόπουλου στο φούρνο με σάλτσα από μουστάρδα και πετιμέζι, με αρωματικό πουρέ πατάτας με φρέσκα βότανα και πύργος χοιρινού σχάρας με ρόκα, κεφαλοτύρι, ντοματίνια γλασέ, σάλτσα μουστάρδας και τηγανιτές πατάτες είναι μερικά από τα κυρίως πιάτα που θα δοκιμάσετε εδώ, αν και κάθε μέρα προστίθενται και άλλα με βάση εποχικά υλικά. Κρασάκι, τσίπουρο και ουζάκι συνοδεύουν τις γεύσεις και ο λογαριασμός έρχεται στα 17€/ άτομο περίπου.


Οινομπερδέματα
Μεγ. Βασιλείου 10 & Στρατονίκης, Γκάζι, τηλ: 210 3411461




Μοντέρνο οινομαγειρείο με κλασική ελληνική μαμαδίστικη κουζίνα βρίσκεται μακριά από τη βαβούρα των μαγαζιών στο Γκάζι, και στον όμορφο και φωτεινό χώρο του μας καλομαθαίνει με προσιτές τιμές και πεντανόστιμες γεύσεις: χοιρινό γεμιστό με κεφαλοτύρι και λαχανικά στον φούρνο, καλαμαράκι γιουβέτσι, ομελέτα με σπαράγγια, κοτόπουλο με ρύζι, πάπρικα και κάρι, καραβιδόψιχα με κριθαράκι, κοτόπουλο γεμιστό με λαχανικά, γραβιέρα κρήτης και μαριναρισμένο σε μαυροδάφνη, μοσχαράκι ραγού με δαμάσκηνα και χοιρινό ρολό γεμιστό με πράσινες και κόκκινες πιπεριές. Τα κλασικά παραδοσιακά μαγειρευτά είναι επίσης παρόντα (πατσίτσιο, μελιτζάνες ιμάμ, τουρλού κλτ.), ενώ ο λογαριασμός έρχεται στα 12€/ άτομο με κρασάκι.


Μαρτίνης
Πατησίων 289 & Ιακωβάτων, τηλ: 210 2111063




Ιστορικό μαγειρείο/ ψητοπωλείο της Αθήνας, ο Μαρτίνης αγαπά τα μαγειρευτά χωρίς όμως να λέει «όχι» και τα παραδοσιακά ψητά σούβλας – κοντοσούβλι, κοκορέτσι, εξοχικό, κλέφτικο κ.α. Στα κυρίως πιάτα θα βρείτε νοστιμιές όπως μοσχαράκι νουά με άγριο ρύζι, μπριζόλα φούρνου με ταλιατέλες, καρότο και λιαστή ντομάτα, γιουβετσάκι σε πήλινο, ριζότο θαλασσινών με πολύχρωμα λαχανικά, γιουβαρλάκια αυγολέμονο, μπουτάκι κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος, σπαράγγια και λαχανάκια Βρυξελλών και πολλά ακόμα λαχταριστά πιάτα ημέρας. Κάνει και ντελίβερι στις γύρω περιοχές. Ένα χορταστικό γεύμα με παράδοση στου Μαρτίνη θα σας κοστίσει κάτι λιγότερο από 15€/ άτομο με ωραίο κρασί Ζίτσας.


Μαμούθ
Θέτιδος 1, πλατεία Ελευθερίας, Βριλήσσια, τηλ: 21 0613 1180




Πάνω ακριβώς στην πλατεία Ελευθερίας στα Βριλήσσια, το Mammoth Slow Food όπως είναι το πλήρες όνομά του, ετοιμάζει καθημερινά μοντέρνες γεύσεις βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές. Ο χώρος είναι μοντέρνος και ήσυχος, ενώ στο μενού του βρίσκουμε ιδιαίτερες επιλογές όπως γαρίδες σωτέ με ούζο, κρασί και μασκαρπόνε, σούπα κολοκύθας βελουτέ, φακές με βιολογική κινόα, σπανάκι με μανιτάρια «φρικασέ» χωρίς αυγό, με λεμονάκι και άνηθο, μπιφτέκι φακής με ρύζι μπασμπάτι, και λαυράκι φιλέτο σωτέ με σάλτσα κάππαρης πάνω σε ζεστή σαλάτα σπανάκι. Τα πιάτα αλλάζουν συχνά, τα γεύματά του δίνονται και «πακέτο» take away, ενώ ο λογαριασμός έρχεται στα 20-25€/ άτομο με κρασί.


Νικόλας Γεωργιακώδης



Source link

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.