σαλάτα ντοματίνια με τυριά, σε φουλ του μάραθου
Μεταμορφώσεις. Κάθε που η εποχή αλλάζει, που ένα τραπέζι βρίσκει ξέχωρη έμπνευση, ένα πιάτο παίρνει τον τρίτο δρόμο. Από μια ιδέα της στιγμής. Από έναν καλεσμένο. Απ’ την τυχαία συνεύρεση της μικρότερης ντομάτας με την ελαφρότητα του ανθότυρου, με την μαλαγανιά της φέτας που λιώνει στο πιρούνι, μεθυσμένη απ’ τον αυθάδη μάραθο. Πόσα χρειάζεσαι να δελεάσεις το μάτι; Ένα μάτσο πολύχρωμα ντοματίνια με τυριά, άρωμα να το λέει η ψυχή του και μια πράσινη επιείκεια για στεφάνι. Βάλε και τον καλό σου ανθό αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι ένα ελαιόλαδο ν’ αφυπνίζει τις στρογγυλές μπουκιές με τη σπιρτάδα του -πέστο αγουρέλαιο.
Όλα ξεχωριστά κι όλα μαζί στο πιάτο. Μια τριαρχία γεύσης και χρωμάτων. Για τη χαρά του ματιού. Την εισαγωγική. Τα προκαταρκτικά, του μενού· για ό,τι ξεκινάει να σου φτιάχνει την όρεξη ανεβάζοντας την διάθεσή σου να ευφρανθείς τα μικρότερα ορεκτικά σκαλοπάτια, πριν οι πλουσιότερες γεύσεις αφιχθούν μετά, σαν τις ντίβες.
Βασισμένη σε μια ιδέα του Μάνου (you know Manos @pandespani), αυτή η χαρά του (δωδεκά)θεου σαλάτα από 5χρωμα ντοματίνια με τυριά, αρωματισμένα με μάραθο, προέκυψε σε ένα δείπνο, με απόλυτα ελληνικό στίγμα. Δεν είναι διασκευή της χωριάτικης, ούτε κάποια άλλη ρέπλικα. Είχε όμως, μεγάλο σουξέ, γίνεται τόσο εύκολα που το ζήτημα είναι διασκεδαστικό, και παίρνει εξίσου άνετα θέση ανάμεσα σε ορεκτικά. Εμείς τη βάλαμε δίπλα σε ελληνικής παρασκευής μπρεζάολα και παστουρμά – βλ. φωτό. Την ραντίσαμε μάλιστα με το ωραίο αγουρέλαιο περιορισμένης έκδοσης, που μας είχε στείλει να δοκιμάσουμε η Altis, προ μηνών, και το οποίο ακόμη διατηρεί την χαρακτηριστική πικάντικη σπιρτάδα του. Ως κύριο πιάτο, ακολούθησε το ωραιότερο κι ευκολότερο, γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι έβερ, ελληνικότατο, για το οποίο έχουμε ήδη γράψει.
σαλάτα ντοματίνια με τυριά
Προετοιμασία: 10-15 λεπτά. Δεν μιλάμε καν για συνταγή, μια και έχουμε απλώς ένα ανακάτεμα και πλάσιμο του μίγματος των τυριών με τον μάραθο. Ετοιμάστε τη σαλάτα-ορεκτικό νωρίτερα, σκεπάστε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο. Προσθέστε ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, πριν το σερβίρισμα. Σε επίπεδο πιάτο, δείχνει ωραιότερη. Πανεύκολη, πολύ γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
500 γραμ. πολύχρωμα ντοματίνια, πλυμένα
200 γραμ. ανθότυρο
200 γραμ. φέτα μαλακή
4-5 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
8-10 κορυφές βαλεριάνας
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο -χρησιμοποιήθηκε το αγουρέλαιο Altis
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ετοιμάζετε τα μπαλάκια τυριών: Σε μπολ ανακατεύετε με πιρούνι τα τυριά να ενωθούν και προσθέτετε τον μάραθο. Με το μίγμα πλάθετε μικρά μπαλάκια, παίρνοντας ποσότητα περί το 1 κ.γ. γεμάτο.
Κάνετε τη σαλάτα: Αραδειάζετε τα ντοματίνια και τα τυρομπαλλάκια σε πιατέλα και μοιράζετε πάνω τους τα πράσινα φύλλα της βαλεριάνας.
Σερβίρισμα: Κρύα, απ’ το ψυγείο. Ρίξτε πάνω στη σαλάτα ντοματίνια με τυριά, ωμό ελαιόλαδο και ιδανικά αγουρέλαιο, ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Post a Comment