Header Ads

ΕΞΟΔΟΣ | Τα πρώτα τραπεζάκια έξω


του Θοδωρή Διάκου


Η άνοιξη φέρνει πάντα μαζί της μια ανανέωση, μια αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά. Η φύση γεννιέται ξανά και ο ήλιος μας χαμογελά, και το μόνο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας είναι να κάνουμε φωτοσύνθεση στις αγαπημένες μας γωνιές της πόλης. Διαλέγουμε λοιπόν μερικά από τα πιο λατρεμένα μας τραπεζάκια που απλώνονται σε αυλές και δρομάκια, και σας τα προτείνουμε.


Με σύνεση, πάντα. Να φοράτε ζακέτα. Άντε γιατί.


Ξεκινάμε με πρωινό.
Πρωινό, καφέ, brunch άμα λάχει – στο brunch ποτέ δεν λέμε όχι – και επιτέλους δεν χρειάζεται πλέον να κλεινόμαστε μέσα. Όχι επειδή έχουμε κάποιο πρόβλημα με τα χουχουλιαστά καφέ (το έχουμε αποδείξει πολλές φορές αυτό), αλλά την πολλή την κλεισούρα την βαριέται κι ο αρουραίος. Κι εμείς δεν είμαστε αρουραίοι.

Ξεκινάμε με το Beauty Killed the Beast στο Μεταξουργείο (Παραμυθίας 14, τηλ.: 697 326 2362), που είναι πανέμορφο και αγαπήθηκε με το που άνοιξε τις πόρτες του. Απλώνει και τραπεζάκια στον πεζόδρομο για να απολαύσουμε καφεδάκι από νωρίς, ακόμα και να τσιμπήσουμε νόστιμες επιλογές όπως τάκος, πίτσα και ωραίες σαλάτες. Και αν μας πάρει το βράδυ, τσιμπάμε και κοκτέιλ (από 8€).


Αν, πάλι, θέλουμε κάτι πιο χαλαρό, η φάση μας είναι ψηλά στα Εξάρχεια, συγκεκριμένα στο Σέλας (Καλλικράτους και Μεθώνης 19, τηλ: 21 1401 7760), που έχουμε ξεκινήσει προσωπική σταυροφορία να το προτείνουμε σε κάθε άνθρωπο που γνωρίσαμε ποτέ. Γιατί; Επειδή παίζει τέλεια μουσική, επειδή απλώνει τα τραπεζάκια του σε ένα δρομάκι τόσο ήσυχο, πράσινο και πολύχρωμο, και επειδή είναι ανοιχτό απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, για καφέ ή για ποτό. Εμείς θα το τιμήσουμε για καφέ, που ξεκινάει απ’ τα 2€ μόλις.


Επόμενη εναλλακτική μας στάση για καφέ, το Lotte (Τσάμη Καρατάσου 2, τηλ: 2114078639) στο Κουκάκι. Ελαφρώς χωμένο, με μια ελαφρά κρίση ταυτότητας (Είναι Κουκάκι ή Μακρυγιάννη; Είναι γαλλικό μπιστρό ή αθηναϊκό καφενείο;), με ελαφρά θα την κάνουμε κι εμείς νωρίς απ’ την δουλειά για να πάμε να πιούμε σπιτική λεμονάδα και να φάμε τάρτες.


Θα φάμε τίποτα;
Θα φάμε, και θα φάμε καλά. Ας πούμε, στην Κυψέλη υπάρχει ο Πλάτανος (Αγίας Ζώνης 43), που απλώνει τα τραπεζάκια του κάτω από έναν πλάτανο, και μας σερβίρει μεζεδάκια βασισμένα στην παράδοση, αλλά και λίγο πειραγμένα, και αν βρείτε κοκκινιστό κόκορα σας τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Επίσης, να πούμε λίγο ότι αυτή η πανελλήνια παράδοση με μαγαζιά που ονομάζονται Πλάτανος επειδή βρίσκονται δίπλα σε πλάτανο μας ευχαριστεί πολύ. Επίσης, οι πλάτανοι είναι όμορφα δέντρα. Με κρασάκι ή ρακή, υπολογίζουμε γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Άλλη ιδέα, ανεβαίνουμε στον Χολαργό και πάμε συστημένοι στην τέλεια, σούπερ άνετη αυλή του Φάνη Μεζέ (Ασπασίας 91, Χολαργός, τηλ.: 210 6511124). Εκεί τρώμε μεζεδάρες, όπως τους γίγαντες της Αντριάννας (δεν εξηγούμε, απλά πάρτε τους) και το κοτόπουλο με μέλι και σουσάμι. Γενικά στου Φάνη τρώμε μεζεδάκια πειραγμένα, και τα πειράγματα μας αρέσουν πολύ. Με ωραίο χύμα κρασί, πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.


Τέλος, μπορούμε να πάμε Ψυρρή για παρεΐστικα μεζεδάκια στην Ήβη (Ν. Αποστόλη 19 και Ήβης γωνία). Εδώ ποντάρουμε στις έθνικ γεύσεις, όπως αρμένικες ομελέτες με σουτζούκι και παστουρμά. Ο χώρος είναι σούπερ μικρός, κεφάτος, δένει άψογα στην γειτονιά του και στο κλίμα της. (Να το πούμε; Θα το πούμε. Στου Ψυρρή τα γκράντε πράγματα για εμάς δεν έχουν θέση.) Συνοδεύουμε τα μεζεδάκια μας με παγωμένες μπύρες, και με το ζόρι πληρώνουμε 12€ το άτομο.


Βάλτε να πιούμε
Αυτό είναι τίτλος τραγουδιού από τα Διάφανα Κρίνα, που είναι πολύ καταθλιπτική μπάντα, και ίσως δεν ήταν κατάλληλος μεσότιτλος για να ξεκινήσει το κομμάτι του κειμένου που θα μιλήσουμε για αλκοόλια έξω. Τα αλκοόλια μέσα προσφέρονται για αναλυτικό μιζέριασμα, αλλά τα υπαίθρια αλκοόλια είναι για σαχλαμάρες και γέλια δυνατά, να σ’ ακούει η παραδίπλα παρέα. Βέβαια, μετά από όλη αυτή την εισαγωγή, δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον τίτλο, οπότε πάμε αμέσως να δούμε πού θα ενοχλούμε τις παραδιπλανές παρέες αυτή την άνοιξη.

Ο Μαύρος Γάτος (Κωλέττη 42) στα Εξάρχεια, ας πούμε, μπορεί να έχει ένα σούπερ ατμοσφαιρικό εσωτερικό και μια γιγάντια μπάρα για μοιραίες συναντήσεις (έρευνες του in2life έχουν δείξει ότι οι γιγάντιες μπάρες τις ευνοούν), αλλά; Αλλά. Μερικές φορές θέλεις ουδεμία σχέση με οτιδήποτε μοιραίο, και τα έξυπνα μαγαζιά φροντίζουν για αυτό, απλώνοντας τραπεζάκια στην Κωλέττη και μαζεύοντας παρέες φοιτητών, παρέες σαραντάρηδων, παρέες ψαγμένων γενικά που ξέρουν και από καλή μουσική. Μέσα μοιραίο κι απρόβλεπτο, έξω ευχάριστες καταλήξεις σε κουβέντες για μουσική. Τα κοκτέιλ ξεκινούν από 7,5€.

Για κάτι πιο χύμα, θα πάμε στο Handlebar (Μελανθίου 8), για παγωμένη μπύρα, άραγμα στον δρόμο και μια τρομερή αίσθηση ησυχίας, κι ας βρισκόμαστε Ψυρρή. Ησυχίας πνευματικής, επειδή από άποψη ντεσιμπέλ το κρατάμε δυνατό· τόσο δυνατό, που μερικές φορές αράζουμε και στο πεζούλι, γιατί τα τραπεζάκια είναι όλα γεμάτα. Και, βασικά, αυτός είναι νομίζουμε ο καλύτερος τρόπος να περιγράψεις το Handlebar: τόσο κουλ, που έκανε κουλ το να αράζεις σε πεζούλι (χωρίς να είσαι έφηβος). Οι μπύρες ξεκινούν από 1,5€. Ναι, διάβασες καλά.


Τέλος, πάμε Παγκράτι, επειδή είναι ντροπή να μην μιλήσουμε για το Παγκράτι. Θα τρέξουμε λοιπόν στο ΠαΡοΤ (Τιμόθεου 7) που απλώνει πολύχρωμες καρέκλες, σερβίρει φτηνά ποτά (από 5€, και από 7€ τα κοκτέιλ) και μας παίζει μουσικές ιδιαίτερες και εναλλακτικές. Επειδή εναλλακτικοί τύποι είμαστε κι εμείς (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό εν έτει 2019).


Και, ξαναλέμε. Ζακέτα.



Source link


Από την σελίδα in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.